Wielkanocne porady

Wielkanocne porady

Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z kulinarnymi wspaniałościami. Niestety często wiążą się one z niechcianymi dodatkowymi kilogramami, które są naszą zmorą jeszcze długo po okresie świątecznym. Oto kilka porad oraz przepisów, które pomogą odchudzić świąteczne pyszności i jednocześnie nie tracić radości z ich jedzenia.

Kilka porad jak zmniejszyć liczbę świątecznych kalorii:

  • Zdajemy sobie sprawę z tego, że Wielkanoc nie może się obyć bez pysznych ciast, które niestety zazwyczaj są bombami kalorycznymi. Nie musimy jednak z nich rezygnować! Wybierajmy do ich pieczenia mąkę pełnoziarnistą, która dzięki zawartych w niej błonnikowi i witaminom z grupy B, przyspiesza przemianę materii oraz zapewnia nam szybsze uczucie sytości.
  • Przygotowując mięsa wybierajmy indyka, kurczaka, polędwicę czy schab– zamiast bardziej tłustych rodzajów. Zachęcamy również do zrezygnowania ze smażenia na rzecz pieczenia, gotowania i grillowania.
  • Świeże zioła nie tylko nadają potrawom fantastyczny aromat, ale również ułatwiają i przyspieszają procesy trawienne. Nie żałujmy więc kminku, imbiru, rozmarynu czy gorczycy, zarówno tych świeżych jak i suszonych.
  • Tłuste śmietany i majonezy, które są naszym nieodłącznym towarzyszem przy świątecznym stole, zastąpmy jogurtem naturalnym oraz majonezem light. Smak naszych potraw pozostanie wspaniały, a liczba spożywanych kalorii zmniejszy się znacząco.
  • Zamiast napojów gazowanych i słodkich soków, wybierajmy wodę oraz ułatwiające trawienie zioła, a z pewnością poczujemy się lekko i pozwoli nam to zachować ładną sylwetkę. Polecamy dodać do niej plasterek cytryny i kilka listków świeżej mięty.
  • Po śniadaniu, zamiast siedzieć przy stole, wybierzmy się z bliskimi na rodzinny spacer. Nie tylko pozwoli nam to spalić poranne przysmaki, ale również zapewni czas na świeżym powietrzu, na który na co dzień ciężko znaleźć nam chwilę.

Przepis na Wielkanoc:

Jajka faszerowane brokułami i kukurydzą:

Składniki:

  • Jajka
  • 2 różyczki brokuła na jajko
  • łyżeczka musztardy z miodem (na 2 jajka)
  • 4 łyżki stołowe kukurydzy
  • Szczypta curry
  • Pieprz i sól
  • Czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować, obrać i wyjąć żółtka.
  2. Wymieszać żółtka z ugotowanymi wcześniej brokułami, tak aby utworzyły jednolitą masę.
  3. Dodać musztardę, kukurydzę i przyprawy.
  4. Tak przygotowanym farszem nadziewać białka i udekorować kukurydzą.

Dietetyczne wielkanocne babeczki zeberki:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 1 szklanka fruktozy (ewentualnie zwykłego cukru)
  • Kilka kropel aromatu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (do ciemnego ciasta)
  • 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)
  • Kostki gorzkiej czekolady
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Utrzeć jajka z fruktozą.
  2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Wlać oliwę z oliwek, wodę oraz aromat i wymieszać.
  4. Podzielić ciasto na dwie części.
  5. Do jednej dodać kakao, do drugiej mąkę pełnoziarnistą.
  6. Nakładać ciasto do foremek warstwami, dodając kostki czekolady lub wiórki kokosowe między nimi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut.

Pamiętajcie, żeby cieszyć się smakiem świątecznych potraw, ale też pamiętać o umiarze i zdrowym podejściu do jedzenia. Wesołych Świąt Wielkanocnych!