Zdrowie w bananach

Banany są najpopularniejszym owocem południowym w Polsce. Można je kupić przez cały rok.

Higieniczne, „opakowane” w skórkę, stają się świetną przekąską , wygodną również poza domem. Ceni się je ze względu na smak i za to, że są lekkostrawne. Są ulubionym owocem wielu dzieci i dorosłych.

Banany bardzo szybko dojrzewają, więc wybieraj te o zielonkawej lub jasnożółtej skórce z małą ilością brązowych plamek. Ciemnobrązowa skórka nie jest oznaką ich gnicia, a jedynie świadczy o pełnej dojrzałości konsumpcyjnej. Przechowuj je w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.

Zazwyczaj banany spożywa się bezpośrednio po obraniu, ale są też doskonałym dodatkiem do płatków śniadaniowych z mlekiem, zapiekanek, mrożonek. Można je też grillować.

Oprócz tego, że banany zawierają duże ilości potasu, są też źródłem witaminy C i błonnika. Dając poczucie sytości, ograniczają spożycie innych bardziej tuczących pokarmów. Skrobia zawarta w lekko zielonych bananach tworzy wyścielenia błony śluzowej żołądka, przez co chroni ją przed działaniem soku żołądkowego. Banany zawierają cukry proste, tak więc zapewniają szybki zastrzyk energii, a jednocześnie mają dużo skrobi, co stanowi długotrwałe źródło energii. Magnez, zwany „minerałem antystresowym” wpływa na funkcjonowanie mózgu, jest konieczny do tworzenia kości i zębów, a także regulacji wielu funkcji życiowych.