Alkohol, papierosy, produkty ciężkostrawne i wydymające, ostre przyprawy, mocna kawa i herbata, alergeny znajdują się na liście rzeczy zakazanych. Doskonale wiedzą o tym kobiety karmiące piersią. Ale na co jeszcze powinny zwrócić uwagę?
Jedz za dwoje
Ciąża i laktacja to czas, kiedy mama powinna szczególnie zwrócić uwagę na to, jak się odżywia. W końcu jest odpowiedzialna nie tylko za siebie, lecz również za swoje dzieciątko.
Czas karmienia piersią to okres, w którym w organizmie kobiety zwiększa się strawność niektórych składników, wzrasta wydajność przemian wątrobowych i przepływ krwi w gruczołach sutkowych. Spada natomiast wykorzystanie glukozy i aminokwasów przez narządy wewnętrzne organizmu matki i zmniejsza się przepływ krwi w sercu, wątrobie, ścianie przewodu pokarmowego.
Jeść… tylko ile?
Zapotrzebowanie energetyczne podnosi się o około 500 kcal dziennie. Jeśli chodzi o spożycie składników pokarmowych, rozkłada się ono następująco:
– białko: 65-166 g/dzień (12-14%),
– tłuszcze: ich spożycie powinno wzrosnąć o około 14-17 g dziennie (25-30%),
– węglowodany: co najmniej 210 g/dzień (56-63%).
Spożycie błonnika pozostaje takie samo, jak przed ciążą i laktacją, czyli wynosi 20-40g dziennie.
Więcej witamin i składników mineralnych!
Kobiety w okresie laktacji muszą zwrócić uwagę na to, by dostarczać do organizmu więcej witamin A, D, C, B1, B2, niacyny, B6, folianów, B12, biotyny, kwasu pantotenowego i choliny.
Podobnie jest ze składnikami mineralnymi: cynkiem, jodem, selenem, miedzią i potasem.
Urozmaicona dieta to podstawa
Jakie zatem produkty powinna jeść kobieta karmiąca? Na liście nie może zabraknąć tych lekkostrawnych. Dodatkowo należy dodać do jadłospisu:
– mleko,
– sery twarogowe i podpuszczkowe,
– mięso, drób, wędliny,
– jaja,
– oleje roślinne,
– warzywa i owoce.
Warto w kuchni puścić wodze fantazji, bo urozmaicona dieta to podstawa! Wtedy i mama i dziecko będą zadowolone!