Wszystkim miłośnikom owoców morza polecam danie, które ostatnio dosłownie podbiło moje serce (a może podniebienie? :)).
Oto przepis, na sałatkę z krewetkami, orzeźwiającą, lekką i przede wszystkim- odchudzającą!
Na jej przygotowanie poświęcimy zaledwie 25 minut! Z podanych składników przyrządzimy porcję dla 6 osób.
Składniki:
sałata lodowa
pęczek rzodkiewki
2 łodygi selera nacieniowego
żółta papryka
150g groszku cukrowego
awokado
mango
garść kiełków słonecznika
200g mrożonych krewetek
zielona papryka
limonka
2 łyżki prażonego sezamu
sól i cukier do gotowania groszku
Składniki na sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki oleju sezamowego
łyżka miodu
Wykonanie:
Umyj i osusz warzywa. Podgotuj przez ok. 2 minuty groszek w osolonej i osłodzonej wodzie, odlej i przelej zimną wodą.
Krewetki przelej wrzątkiem. Obierz i pokrój mango, awokado oraz umyj i pokrój w ósemki limonkę.Obierz i pokrój seler, pokrój rzodkiewkę, umyj i pokrój papryki.
Połącz składniki sosu. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, polej sosem i posyp prażonym sezamem. Obiad gotowy.
Palce lizać!