Lazania z warzyw

Jest to wegetariańskie danie. Przygotowanie do 80 minut. Pyszne na obiad, pożywne i pełne witamin. Wszystkie przepisy pochodzą z moich notatek na pyszne przypisy dietetyczne które przez kilka ostatnich lat znalazłam w internecie. Sprawdzone w praktyce.

Składniki:
makaron lasagne 9 płatów, cukinie 2, czerwona cebula 1, czerwone papryki 2, pomidory 8, passata pomidorowa 1 ? szklanki, śmietana 18% 150 ml, oleju 4 łyżki, tarty sera podpuszczkowego 2 łyżki, suszone oregano 1 łyżeczka, suszona bazylia 1 łyżeczka, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinie i pomidorki należy umyć, pokroić w pasterki, natomiast paprykę umyć, oczyść z gniazd i pokroić w kostkę. Cebulę trzeba posiekać i podsmażyć na połowie oleju, dodać cukinię. Smażyć ok. 5 minut, mieszając. Następnie przełożyć do miseczki.
Pozostały olej rozgrzać i podsmażyć paprykę. Passatę przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami.
Wsypać połowę usmażonej cukinii z cebulą do naczynia żaroodpornego i polać 1/3 passaty. Przykryć trzema płatami makaronu. Następnie położyć paprykę, polać passatą i ułożyć drugą warstwę makaronu. Wyłożyć resztę cukinii z cebulą i posmarować passatą. A ostatnią warstwę makaronu polać śmietaną wymieszaną z serem i ułożyć pomidory.

Zapiekaj całość w temperaturze ok. 180 st. C przez 40 minut.

Smacznego!