Krem z brokułów

Brokuły są znane przede wszystkim ze swych właściwości przeciwnowotworowych, ponieważ zawiera dużą ilość tzw. sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach przeciwrakowych; jedyny problem – większość tych właściwości jest tracona podczas gotowania brokułów (a surowe brokuły nie są aż tak smaczne 🙂 Kaloryczność brokułów jest raczej niska – (ok 27 …37 kcal w 100 g).

Witaminy / mikroelementy

Brokuły to nie tylko właściwości antyrakowe, to również duża zawartość witamin – A (brokuły to jedno z najlepszych źródeł tej witaminy), E, K1, C, B1. Jeśli chodzi o mikroelementy – brokuły są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelaza i chrom (to właśnie dzięki zawartości chrom brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy).(http://vegeabc.blogspot.com/2009/10/brokuly-wlasciwosci-i-skladniki.html)

Składniki:

  • 1 duża główka brokuła, pokrojona na różyczki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie :

  1. Na dużym garnku rozgrzej masło, a następnie podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie.
  2. Dodaj kawałki ziemniaków i brokułów, mieszaj przez kilka minut.
  3. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem. Możesz również użyć blendera ręcznego bezpośrednio w garnku.
  5. Wlej śmietanę, mieszaj i dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
  6. Podawaj gorącą zupę, ewentualnie udekorowaną kawałkami świeżego brokuła.

Gotowe! Teraz możesz delektować się kremowym zupą z brokułów. Smacznego!