Jedz omega

Bez kwasów omega człowiek nie mógłby istnieć, a ich niedobór może być przyczyną rozmaitych dolegliwości i schorzeń. A, że nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć nie mamy wyjścia- musimy je jeść.

Jako bogate źródło kwasów omega podaje sie ryby, szczególnie tłuste, morskie( śledź, sardynka, tuńczyk, halibut) Powinniśmy je jeść 2 razy w tygodniu, a jeśli nie może to powinniśmy suplementować je .Źródłem ich są rówież oleje roślinne tj. rzepakowy, lniany, sojowy, a także żółtka jaj, nasiona soi i orzechy włoskie.

Omega3-czyli kwas EPA, DHA
. Zmniejszają we krwi stężenie złego cholesterolu LDL, hamują namnażania się komórek nowotworowych, chronią nas przez zapaleniem stawów, łagodzą bóle reumatoidalne, poprawiają stan osób cierpiacych na astmę. Wywierają wpływ na regulację odporności na zakażenia wirusowe i bakteryjne. Są bardzo ważne z rozwoju płodu – dzięki im dziecko ma odpowiednią masę ciała podczas urodzenia.

Omega-6– czyli kwas linolowy pomoże nam urosnąć, zagoić rany, mieć zdrowe nerki oraz watrobę. Możemy je znaleść w tłoczonych na zimno olejach sojowych i kukurydzianych, nasionach słonecznika, dyni, sezamu i w większości orzechów.

Stosunek proporcji spożycia kwasów omega-6 do kwasów omega-3 to 4:5.

Autor: dorota4513
Źródło: Gawęcki Jan