Dieta rozdzielna

Dieta rozdzielna polega na rozdzielaniu produktów żywnościowych o dużej zawartości białka od produktów zawierających w przewadze węglowodany.

Celem diety jest oszczędzanie naszego układu trawiennego podczas trawienia pokarmu. Produkty z dużą zawartością białka i dużą zawartością węglowodanów powinny być zawsze rozdzielane. Produkty neutralne mogą być w sposób swobodny łączone z produktami węglowodanowymi i białkowymi.

„Neutralny” oznacza, że nie zakłóca procesu trawienia białka lub węglowodanów. Neutralne produkty to tłuszcze, naturalnie wytwarzane oleje i masło, śmietana, ser żółty, wędzone ryby, surowe wyroby wędliniarskie, różne gatunki białego sera, karczochy, awokado, brokuły, kalafior, koperek, czosnek, por, marchewka, buraki, szpinak, cebula, biała kapusta, rzodkiewki, zielona fasolka, pieczarki, borowiki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, migdały, oliwki, żółtko, drożdze, żelatyna.

Produkty z grupy o dużej zawartości białka: mięso gotowane, gotowany drób, gotowana kiełbasa, gotowane, nie wędzone ryby, gotowane owoce morza, wyroby sojowe, jajka, mleko, gotowane pomidory, truskawki, maliny, jeżyny, kwaśne jabłka, gruszki, pigwy, morele, brzoskwinie, wiśnie, winogrona, grejpfruty, pomarańcze, cytryny, mango, papaja, ananas, herbata owocowa, wino jabłkowe, wytrawne wino czerwone, białe i różowe, soki owocowe.

Produkty o dużej ilości węglowodanów to zboża pełnoziarniste, kasza gryczana, zemniaki, banany, słodkie jabłka, figi i daktyle, miód, syrop klonowy, mąka ziemniaczana, budyń w proszku, proszek do pieczenia.