Zapiekanka z kaszy gryczanej

Danie to jest smaczne, zdrowe, dietetyczne, szybkie i tanie.

Składniki: szklanka kaszy gryczanej, pół średniej cebuli, pięć dużych pieczarek, pojedyńcza pierś z kurczaka, 20g niskotłuszczowego sera żółtego (np. edamski, boryna, Hit z Ryk, Jowisz light), natka pietruszki, pieprz, sól.

W garnku gotujemy 2 szklanki osolonej wody, kiedy zawrze wsypujemy kaszę. Cebulę blanszujemy na patelni, dodajemy do gotującej się kaszy, garnek przykrywamy pokrywką, mieszamy od czasu do czasu. Kiedy w garnku nie będzie juz wody (wsiąknie ją kasza), zdejmujemy go z gazu i umieszczamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut (może to być nagrzany piekarnik, ale wysarczy owinąć garnek kołdrą).
Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni z kurczakiem, solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy. wszystko mieszamy z kaszą i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy ok. 10-15 minut i gotowe!

Zapiekankę podajemy z jogurtem, kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.

Ciekawostka: kasza gryczana to bogate źródło białka cenniejszego niż białka zbóż i zbliżonego wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.