RYBY (małe co nieco)

Kilka powodów dla ,których warto jeść ryby: wygładzają zmarszczki, zmniejszają ryzyko nowotworów, wpływają pozytywnie na wzrok, są źródłem łatwoprzyswajalnego białka, poprawiają zdolności umysłowe i poprawiają pamięć, działają pozytywnie na układ krwionośny, obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, działają antydepresyjnie, zapobiegają anemii i wspomagają prawidłowy rozwój, zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy. Dorsz zawiera niewiele kwasów tłuszczowych (0,2 g na 100 g ryby), jest jednak bogatym źródłem białka, selenu i witaminy B12. Zawiera wiele witamin A, B1, B2 i PP. Ponadto jest doskonałym źródłem jodu regulującego działanie tarczycy – 100 mg na 100 g ryby. Jedna z najmniej kalorycznych ryb. Nadaje się do gotowania, smażenia i grillowania, duszenia w warzywach, a wędzona do past i sałatek.

RYBA PIECZONA Z DODATKAMI

KOKTAJL: 25 dag pomidorów , 250 ml wody , 1/2 pęczka pietruszki , 1 ząbek czosnku , 2 łyżeczki miodu , po kilka listków bazylii i oregano , szczypta soli i pieprzu.

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na jednolitą masę.Przelewamy do naczynia i umieszczamy w lodówce.

SAŁATKA Z AWOKADO: 1 awokado , 1 średnia cebula , 1 papryka czerwona , 1 ząbek czosnku , 4 łyżki oliwy z oliwek , sól i pieprz.

Paprykę i cebulę kroimy na drobną kostkę. Resztę składników umieszczamy w mikserze i miksujemy na jednolitą masę.Łączymy wszystkie składniki, umieszczamy w salaterce i wkładamy do lodówki.

PIECZONA RYBA: 2 średnie filety z dorsza , cytryna , mielona słodka papryka , sól i pieprz.

Rybę myjemy, osuszamy nacieramy cytryną i przyprawami. Umieszczamy w folii aluminiowej. Każdy filet ryby posypujemy maślanymi wiórkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy okolo 20 min w temp. 175*C.

RYŻ CURRY: 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek , 1 cebula , 1 łyżeczka soli , 1/2 łyżeczki curry , 2 szklanki bulionu warzywnego , 1 szkalanka ryżu długo-ziarnistego.

Cebule blanszujemy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy sól i curry, zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy na sypko około 15 min. Odstawiamy na 10 min aby wchłonął całą wodę.

Tak przygotowane składniki układamy na talerzu. Podajemy z koktajlem.

SMACZNEGO ! ! !