Dietetyczne spaghetii bolognese!

Włoskie danie w wersji light!

Każdy z nas, odchudzających sie często musi odmawiać sobie dań, które lubi, dlatego zaprezentuję Wam przepis dzięki któremu lażdy będzie mógł zjeśc spaghetti nie obawiajac się o ilość kalorii!!!

Składniki:
30g makaronu pełnoziarnistego, 1 mała cebula, 5 dużych pomidorów (najlepiej tych aromatycznych typu malinówki, ale inne też moga być), pół papryki czerwonej, jedna marchewka, 1 ząbek czosnku, 30g zmielonej wołowiny, 4 listki świeżej bazylii, łyżka jogutu naturalnego, cztery łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, starty ser niskotłuszczowy (np. Hit z Ryk), sól, pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, paprykę drobno pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.

Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić pokrojone warzywa, bez pomidorów, i krótko poddusić. Dodać mielone mięso. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać pomidory i koncentrat.
Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Podawać z makaronem posypując startym serem żółtym.