Probiotyki- Twój przyjaciel

Kiedy lekarz przepisuje Ci antybiotyki zazwyczaj zaleca również probiotyk, czy zastanawiałeś się dlaczego? Może Ci się wydawać, że jest to kolejna kapsułka z lekiem do połknięcia, ale prawda jest inna.

Żywe kapsułki

Ta kapsułka nie zawiera substancji chemicznej, ale żywe zliofilizowane drobnoustroje. Probiotyki, wg jednej z powszechnie akceptowanej definicji FAO/WHO, to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus Bifidobacterium, ale nie tylko.

Nie każdy probiotyk jest idealny

Aby probiotyk uznać za idealny musi spełnić kilka warunków: powinien mieć ludzkie pochodzenie, oporność na działanie kwasu solnego i żółci, zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego i przylegania do nabłonka jelitowego, wytwarzać substancje przeciwdrobnoustrojowe, korzystnie oddziaływać na zdrowie człowieka oraz być bezpiecznym w stosowaniu. Sposób działania probiotyków nie został jeszcze dobrze poznany. Korzystne ich oddziaływanie na organizm człowieka wiąże się z wypieraniem bakterii chorobotwórczych z układu pokarmowego oraz wpływem na układ odpornościowy. Z tego względu probiotyki zaleca się w leczeniu ostrej biegunki o podłożu bakteryjnym lub rotawirusowym, biegunki poantybiotykowej i podróżnych, chorobie wrzodowej, nietolerancji laktozy, w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, w zespole jelita nadwrażliwego, w alergiach pokarmowych, w profilaktyce zaparć (zwiększają perystaltykę jelit) oraz przy obniżonej odporności organizmu.

Gdzie znaleźć probiotyki?

Szukaj ich nie tylko w aptece jako preparatów farmaceutycznych lub suplementów diety, ale także w żywności. Ich najlepszym źródłem w żywności są jogurty, kefiry, mleko acidofilne i kiszone warzywa. W tradycyjnych produktach spożywczych są to jednak inne szczepy bakterii niż w preparatach farmaceutycznych, choć wykazują podobne działanie. Wraz z rozwojem technologii i nauki, wprowadzono do przemysłu mleczarskiego dodatek do tradycyjnych szczepów bakterii fermentacji mlekowej specjalnie wyselekcjonowanych kultur bakterii, będących probiotykami.

To idzie nowość!

Nowością na naszym rynku są produkty powstałe w wyniku procesów fermentacyjnych prowadzonych z udziałem bakterii probiotycznych, o udokumentowanych w badaniach klinicznych właściwościach prozdrowotnych.

Sprawdzaj opakowanie!

Aby produkt spożywczy został uznany za probiotyczny, musi do końca terminu przydatności do spożycia zawierać minimalną liczbę żywej mikroflory probiotycznej w ilości 105-106 komórek, a ponadto bakterie te powinny być odporne na procesy trawienne. Korzystne działanie na organizm człowieka produktów probiotycznych jest jednak ściśle związane ze specyficznymi właściwościami danego szczepu probiotycznego. Z tego względu, na opakowaniu produktu powinny być umieszczone informacje o pełnej nazwie systematycznej probiotycznego szczepu bakterii (symbol) i korzyściach zdrowotnych jakich można od niego oczekiwać.

Drobnoustroje też się „starzeją”

Mikroflora jelitowa zmienia się w trakcie życia człowieka zależnie od wieku, stanu fizjologicznego, sposobu odżywiania, mechanizmów odpornościowych gospodarza, stosowanych leków i innych czynników środowiskowych. Warto zatem wzbogacić swoją dietę o probiotyczne produkty spożywcze nie tylko w okresie choroby, ale także wtedy gdy dopisuje nam dobre samopoczucie.

Okres wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, wielu z nas wybiera się na wczasy do krajów arabskich. Aby ustrzec się „zemsty faraona” warto już przed wyjazdem i w jego trakcie stosować preparaty probiotyczne.