Lecytyna produkowana jest przez wątrobę. Nazwa pochodzi od greckiej nazwy żółtka jaja (z greckiego: llecithos) i została nadana w 1850 r. przez jej odkrywcę – Maurice Gobleya.
Lecytyna to związek chemiczny z grupy fosfolipidów. W podejściu żywieniowym miano „lecytyna” może dotyczyć też innych fosfolipidów, np. kefaliny czy fosfatydyloinozytolu.
Lecytynę zwykle otrzymuje się z żółtek jaj kurzych oraz z rzepaku lub soi. Jest dostępna w postaci czystej i stosowana jako dodatek do żywności oraz w celach leczniczych. W Unii Europejskiej, oznaczona jest kodem E 322, w listach dodatków do żywności.
W organizmie człowieka lecytyna znajduje się w każdej komórce ciała, przede wszystkim jako składnik błon komórkowych.
Pozytywne oddziaływanie lecytyny na nasz organizm zależne jest od jej wpływu na układ nerwowy i mózg oraz wspomagania wątroby i jej funkcji. Regularne dostarczanie lecytyny zwiększa pamięć i koncentrację oraz zmniejsza napięcie nerwowe. Niezbędna jest także w wielu procesach przemiany materii. Podczas długotrwałej aktywności fizycznej zwiększa wydolność mięśni oraz przyspiesza ich regenerację .Opóźnia procesy starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, wspomaga wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Obniża też poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymuje agregację (zlepianie płytek krwi), zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawałów serca.
Lecytyna i cholesterol (zwłaszcza frakcja HDL) są substancjami niezbędnymi do funkcjonowania gruczołów endokrynnych, dlatego jest istotna dla męskiego życia seksualnego.
Lecytyna bierze także udział w procesach odpornościowych. Podnosi aktywność grasicy, gruczołu dokrewnego, który reguluje odporność komórkową. Wspomaga walkę z toksynami pochodzącymi ze środowiska.
Zapotrzebowanie na lecytynę zwiększa się podczas:
– okresów intensywnej pracy umysłowej
– znacznego wysiłku fizycznego
– ogólnego wyczerpania
– zaburzeń pamięci
– rekonwalescencji
– zaburzeń gospodarki tłuszczowej.
Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu lecytynę należy dostarczać w codziennej diecie. Jest również produkowana przez nasze własne komórki, ale również należy uzupełniać jej niedobory poprzez dostępne suplementy diety.