Specyficzny zapach i smak, dostępność i popularność to cechy niezwykłego warzywa, które znane jest każdemu i używane przez większość kucharzy przy przygotowywaniu niezwykłych dań. Mowa tu oczywiście o czosnku.
Czosnek zawiera ponad 200 substancji biologicznie czynnych wspomagających nasz organizm, takich jak: witaminy (najwięcej witaminy C- 31mg/100 g produktu, witamin z grupy B, szczególnie witamina B1), składniki mineralne (potas-400 mg/100 g produktu, żelazo-1,7 mg/100 g produktu, magnez-25 mg/100 g produktu, fosfor-153 mg/100 g produktu), aminokwasy i enzymy.
Najważniejszą rolą czosnku jest działanie bakteriobójcze, grzybo- i wirusobójcze oraz przeciwpasożytnicze. Kolejną jego zaletą jest to, że zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i oskrzeli, pobudza produkcję soku trawiennego w żołądku i zwiększa poziom wydzielania śluzu w drogach oddechowych. Regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu zakrzepów.
Czosnek sprzyja poprawie przemiany materii i zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL, co zmniejsza ryzyko otłuszczania naczyń krwionośnych, prowadzące do miażdżycy.
W diecie poprawia trawienie, wzmacnia odporność organizmu oraz podnosi sprawność fizyczną i psychiczna organizmu. Dzięki swoim właściwościom pomaga w odbudowaniu zniszczonej flory bakteryjnej w jelitach. Oczyszcza krew z produktów pochodzących z przemiany materii, negatywnie wpływających na nasz organizm.
Trwają badania nad właściwościami antynowotworowymi tej pospolitej i wszechdostępnej rośliny.
W kuchni, czosnek dodawany jest do wielu potraw, w celu nadania aromatu i ostrego smaku. Dzięki niemu dania są wyraziste i smaczne.
Zaleca się spożywanie czosnku w codziennej diecie, w postaci surowej jak i również przetworzonej, w posiłkach codziennie przez nas przygotowywanych.