Dlaczego warto zacząć dzień od śniadania?

Energetyczne śniadania. Śniadanie trzeba jeść z królem, obiad z urzędnikiem, zaś kolację z żebrakiem- mawiała moja babcia.

Wielu z nas popełnia duży błąd rezygnując ze śniadania. Często też zdarza się tak, że z braku czasu bądź przyzwyczajenia, nasze śniadanie składa się po prostu z kawy lub batonika, czyli – krótkotrwały energetyczny „kop”.

Po nocy zapasy energetyczne organizmu są uszczuplone, przemiana materii jest nieco spowolniona i jeśli nie przyśpieszymy jej rano, cały dzień będziemy działać na pół gwizdka. To zwiększa ryzyko przeziębienia i infekcji, zwłaszcza w chłodne dni, kiedy potrzebujemy więcej energii na ogrzanie ciała.

Śniadanie dodaje energii, poprawia nastrój, a dobry humor pozwoli skuteczniej zmagać się z codziennymi zadaniami. Osoby regularnie jadające śniadania są bardziej odporne na stres, rzadziej chorują (ich układ immunologiczny działa efektywniej), są bardziej optymistycznie nastawione do życia. Dobrze skomponowane śniadanie pomaga też w utrzymaniu właściwej wagi.

Pierwszy posiłek powinien dostarczać dużej dawki węglowodanów złożonych (które podnoszą poziom cukru i dostarczają energii na długo), białka i wapnia.