Dlaczego warto jeść marchew?

Marchewka jest pomarańczowa, ponieważ zawiera beta karoten- prowitaminę A, która ma silne działanie przeciwutleniające, a tym samym przeciwrakowe.

Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce, marchew jest najbogatszym naturalnym źródłem beta karotenu, który wraz z witaminą C chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Ten cenny składnik jest odporny na działanie podwyższonej temperatury, więc duszona czy gotowana marchew również jest bardzo zdrowa.

Porady dla kupujących: Szukaj marchewek gładkich, twardych, o intensywnej pomarańczowej barwie i niezbyt dużych. Marchew kupowana w pęczkach powinna mieć świeżą, jasnozieloną natkę. Jeśli kupujesz marchewkę w torebkach, sprawdź czy nie wypuściła korzonków, które świadczą o tym, że nie jest świeża.

Porady dla konsumentów: Marchew przechowuj w lodówce w perforowanej torebce foliowej. Pokrojoną marchew możesz dodać do makaronu, potraw smażonych, zup, a utartą do ryżu czy sosów do spaghetti, które dzięki niej staną się słodkie bez dodawania cukru.

Korzyści zdrowotne: Marchew zawiera dużo błonnika, który poprawia pracę jelit oraz zapobiega zaparciom i powstawaniu chorób jelita grubego. Beta karoten i błonnik znajdują się też w przecierowych sokach marchwiowych i mrożonkach.