Po ich wprowadzeniu wasze dzieci i wy sami nie będziecie mieli żadnych problemów z otyłością i wyżej wymienionymi chorobami.
- Podawaj dziecku posiłki o stałych porach – zapobiegnie to podjadaniu w ciągu dnia.
- Jedzcie mniej, ale często – 4-5 małych posiłków, w 3-4 godzinnych odstępach – zbyt duże przerwy powodują, że mamy ochotę na słodycze.
- Jedz (i ucz tego dziecko) powoli, żując każdy kęs.
- Przed posiłkiem podaj dziecku do wypicia szklankę wody.
- Na kolację podawaj małe, lekkostrawne posiłki ok. 3 godziny przed snem.
- Ucz dziecko rozpoznawać głód, niech jedzenie nie będzie sposobem na przekupstwo, uspokojenie się, spełnienie zachcianek, niekiedy zbywaniem dziecka.
- Kiedy dziecko domaga się „przegryzienia” czegoś wysokokalorycznego i wiesz, że nie jest głodne, staraj się odwrócić jego uwagę od jedzenia i zająć je czymś innym lub zaproponować owoc w ramach przekąski.
- Nie chodźcie na zakupy głodni.
- Nie rób zapasów w domu, nie magazynuj czekoladek, ciasteczek, paluszków itp., to łatwa pokusa dla nas i dla dziecka.
- Staraj się sam/a przygotowywać posiłki, a najlepiej z dzieckiem, któremu podczas przygotowania warto opowiadać o produktach – maluch będzie bardziej zwracać uwagę na to, co je.
- Urozmaicaj posiłki, staraj się aby były one kolorowe i estetycznie podane.
- Spożywajcie jak najwięcej warzyw i do 2-3 posiłków dziennie owoce.
- Dodawaj świeże, pokrojone lub zmiksowane owoce do produktów mlecznych naturalnych (jogurt, maślanka, kefir), zamiast spożywać gotowe produkty owocowe.
- Wprowadź tradycję jedzenia ryb, produktów mlecznych, produktów zbożowych pełnoziarnistych, razowych, bogatych w dobroczynny błonnik. Pamiętaj również o rzadko używanych w kuchni kaszach: gryczanej, gruboziarnistej jęczmiennej, jaglanej, ryżu brązowym, stosuj również grube makarony (gotowane al dente) – najlepiej razowe.
- Częściej spożywajcie zupy na bazie warzyw, które bez zabielania i gotowania w tłustych wywarach mięsnych są niskokaloryczne, ale bogate w witaminy i składniki mineralne.
Autor: dorota4513