Dieta łatwostrawna

Jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego, polegającą na wyeliminowaniu produktów, potraw i technologii drażniących przewód pokarmowy.

Powinna pokryć w pełni zapotrzebowanie na energię i składniki jak dla ludzi zdrowych (12% energii z białka – około 1 g/kg masy ciała, do 30% energii z tłuszczu i reszta, 55-60% z węglowodanów).


Zastosowanie diety :
-stany gorączkowe,
-okresy rekonwalescencji,
-choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
-czynnościowe choroby i stany zapalne przewodu pokarmowego,
-nowotwory jelita grubego,
-ostre i przewlekłe (rozedma) choroby układu oddechowego,
-w zaburzeniach krążenia płucnego,
-wyrównane choroby nerek i dróg moczowych,
-wyrównane niedobory składników odżywczych,
-poleca się ją również w żywieniu małych dzieci, osób starszych i chorych wymagających długiego leżenia.


W diecie łatwostrawnej:
-stosuje się także techniki kulinarne, które zmniejszają zawartość włókna pokarmowego w produktach roślinnych i sprawiają że błonnik pokarmowy staje się delikatniejszy i mniej drażni przewód pokarmowy
-usuwa się z warzyw i owoców skórkę i pestki, oddziela się i wyrzuca zwłókniałe i twarde części starych roślin, używa się drobnych kasz, pieczywa jasnego lub typu Grahama, przedłuża się czas gotowania (błonnik pokarmowy ulega częściowej hydrolizie), przeciera się przez sito lub stosuje się inne techniki rozdrabniania.

Autor: dorota4513