Halibut w winnym sosie

Po ugotowaniu w aromatycznym wywarze mięso z halibuta staje się miękkie, delikatne i lekkostrawne.

Składniki: 1/2kg halibuta, 250ml białego wina (wytrawnego), 40g masła, 3 ząbki czosnku, 3 dymki, 3 gałązki koperku, 8 młodych marchewek, pół kalafiora, 1 cytryna, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: Marynujemy Halibuta w oliwie wymieszanej z posiekanym koperkiem. Wino mieszamy z masłem, dymką, czosnkiem i gotujemy. Gdy wywar zawrze wkładamy do niego halibuta i gotujemy przez około 10 minut.
Marchewki kroimi wzdłuż dotujemy na parze przez około 10min.
Różyczki kalafiora gotujemy na parze, układamy razem z marchewką na talerzu. Na warzywa kładziemy ugotowanego halibuta, całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Smacznego!