Żywienie naturalne niemowląt

W okresie niemowlęcym dziecko rośnie intensywnie i wykazuje duże zapotrzebowanie na różne składniki pokarmowe i jednocześnie jest wrażliwe na wszelkie niedobory. W przeliczeniu na 1kg masy ciała największe zapotrzebowanie energetyczne jest u dzieci w okresie niemowlęcym i maleje wraz z wiekiem.

Żywienie naturalne:
Karmienie piersią jest najkorzystniejszym, w pełni pokrywającym zapotrzebowanie rosnącego organizmu. Według Światowej Organizacji Zdrowia, wyłączne karmienie piersią powinno być kontynuowane do 6 miesiąca życia. Wyłączne to znaczy, bez podawania mieszanek mlekozastępczych, czy nawet dopajania herbatkami i wodą. Uzupełniać należy tylko witaminę D3 w ilości 1 kropli. Nie ma ustalonych norm, co do częstotliwości przystawiania dziecka do piersi. Niemowlę powinno być karmione ?na żądanie?, także w nocy. Częste przystawianie do piersi, przekonanie matki o słuszności karmienia piersią oraz jej racjonalne odżywianie, jak również wsparcie od bliskich osób, wpływają na odpowiednią ilość wytwarzanego pokarmu. Na początku częstość karmienia będzie duża (czasami do 18 na dobę), ale z czasem dziecko unormuje sobie ilość posiłków.

Żywienie naturalne:

1-4 miesiąc:
Niemowlęta powinny być karmione piersią na żądanie do 4 miesiąca, a następnie otrzymywać produkty uzupełniające, kontynuując jednocześnie karmienie piersią do końca 1 roku życia.

Żywienie naturalne:
5-6 miesiąc:
– karmienie piersią na żądanie,
– posiłek uzupełniający zupa- przecier jarzynowy z dodatkiem kaszy manny raz dziennie.

Żywienie naturalne:
7-9 miesiąc:
– karmienie piersią na żądanie,

Posiłki uzupełniające:
– kaszka/kleik ryżowy,
– zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (bez wywaru) z kleikiem zbożowym glutenowym,
– żółtka co drugi dzień,
– sok owocowy ( najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy nie więcej niż 150 g

Żywienie naturalne:
10 miesiąc:
– karmienie piersią na żądanie,

Posiłki uzupełniające:
– obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową i jarzynka z gotowanym mięsem ( konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu),
– żółtka do potraw codziennie,
– kaszki/ kleiki glutenowe i bezglutenowe
– niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki,
– przecier lub sok owocowy nie więcej niż 150 g.

Żywienie naturalne:
11 miesiąc:
– karmienie piersią na żądanie,

Posiłki uzupełniające:

– obiad z dwóch dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową i jarzynka z gotowanym mięsem, ewentualnie z ziemniakami lub ryżem,
– 3-4 razy całe jajko w tygodniu,
– produkty zbożowe (kaszki/kleiki glutenowe i bezglutenowe)
– pieczywo, biszkopty, sucharki,
– produkty mleczne np. mleko modyfikowane, twarożek, jogurt, kefir- kilka razy w tygodniu,
– przecier lub sok owocowy, nie więcej niż 150 g.

Informacje dodatkowe:
– składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy,
– nowe produkty np. owoce, warzywa, kasze, mięso należy wprowadzać kolejno i osobno obserwując reakcję dziecka,
– wprowadzając posiłki uzupełniające, należy zaczynać od małych ilości, np. 3-4 łyżeczek

Zalety karmienia piersią:
– karmienie naturalne, zapewnia czystość mikrobiologiczną pożywienia,
– wpływa korzystnie na rozwój psychiki niemowlecia ( daje poczucie bliskości i bezpieczeństwa),
– karmienie piersią jest łatwe, możliwe o każdej porze, tanie i nie wymaga specjalnego przygotowania

Pokarm kobiecy jest najlepszym pokarmem gdyż:

– jest biologicznie swoisty tzn. przystosowany do możliwości trawiennych, przyswajania, i metabolizmu dziecka,
– posiada wszystkie składniki odżywcze i w odpowiednich proporcjach,
– nie obciąża niedojrzałego przewodu pokarmowego dziecka,
– zapewnia rozwój fizyczny i psychiczny przez bezpośredni kontakt,
– białko mleka kobiecego jest dobrze przyswajane,
– zapewnia pełną odporność na czynniki zakaźne wspomaga układ immunologiczny zawiera: laktoferynę (wiąże żelazo) unieszkodliwia bakterie enzym lizozym (rozpuszcza ścianę komórki bakteri) działa bakteriobójczo,
– jest pozbawione bakterii chorobotwórczych, zanieczyszczeń mechanicznych i nie alergizuje,
– zawiera nukleotydy co korzystnie wpływa na rozwój przewodu pokarmowego,
– zawiera lipazę, taurynę, karnitynę ? związki ułatwiające trawienie i metabolizm tłuszczów i zawiera tak zwany czynnik wzrostu,
– zawiera śladowe ilości kwasów (arachidonowego i dokozaheksaenowego) odpowiedzialnych za rozwój ośrodkowego układu nerwowego.

Autor: dorota4513
Źródło: Gawęcki Jan