Zapiekany bakłażan z pomidorem i jajkiem sadzonym

To świetny pomysł na lekką, zdrową przekąskę lub jako danie dla osób odchudzających się.

Składniki:
2 bakłażany
4 jajka
3 pomidory
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Bakłażany umyć, przekroić na pół. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stopni na ok. 20min. W między czasie pokroić cebulę, pomidory umyć przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Gdy bakłażany zmiękną wyjąć je z piekarnika i delikatnie, aby nie uszkodzić skórki wyjąć łyżeczką miąższ (zostawić ok 0.5 cm miąższu przy skórce). Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić. Do cebuli dodać pomidory i pokrojony miąższ bakłażana, doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko ok. 5min. Wydrążonego bakłażana napełnić przygotowaną masą, zrobić lekkie wgłębienie i wbić jajko, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika i zapiekać do momentu, aż białko jajka lekko się zetnie. Podawać na gorąco.