Wiosna rozdaje witaminę D

Pierwsze, wiosenne promienie słońca zaczynają rozświetlać nasze twarze. Robi się coraz cieplej i aż chce się wyjść z domu. To dobrze, bo tylko 30 minut spaceru dziennie wystarczy, by dostarczyć do organizmu niezbędną dawkę witaminy D.

Witamina D to jedna z najważniejszych witamin. Odgrywa niezwykle ważną rolę:

– jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego,
– wzmaga resorpcję wapnia i fosforanów w jelitach,
– uczestniczy w transporcie wapnia,
– wzmacnia system immunologiczny,
– uczestniczy we wchłanianiu witaminy A,
– wspomaga leczenie zapalenia spojówek,
– wpływa na gospodarowanie fosforanami przez nerki.

Gdzie występuje witamina D?

Witamina D występuje w różnych produktach spożywczych, między innymi w tranie z wątroby ryb, mleku i jego przetworach. Najważniejszy jest jednak fakt, że dostateczne nasłonecznienie skóry (30 minut) zaspokaja dzienną dawkę tej witaminy.

Spacer w słoneczny dzień uchroni przed… próchnicą zębów


Kiedy za oknem piękna pogoda, dobrze wybrać się na krótki (a lepiej – długi) spacer. Można się wówczas zrelaksować, dotlenić i przede wszystkim – zaczerpnąć nieco witaminy D. Skutki jej niedoboru są bowiem opłakane. Należą do nich:

– krzywica (u dzieci i niemowląt),
– próchnica zębów,
– ograniczenie wchłaniania wapnia z pożywienia.

Co za dużo, to niezdrowo

To stare przysłowie doskonale odnosi się również do witamin.  Nadmiar nie jest korzystny dla organizmu. Do skutków zbyt dużej podaży witaminy D należą:

– podwyższone stężenie wapnia we krwi,
– duże ilości wapnia i fosforu w moczu,
– nieodwracalne zmiany i zakłócenia w pracy serca,
– przyspieszenie w ustroju procesów miażdżycowych.

Zbyt wysokie stężenie wapnia w surowicy krwi prowadzi do kamicy nerkowej.

Jak rozpoznać pierwsze skutki nadmiaru witaminy D? Hiperwitaminoza objawia się przede wszystkim złym samopoczuciem, brakiem apetytu, zmęczeniem, bólami głowy i brzucha, zaparciami (u dzieci) i biegunkami (w przypadku dorosłych).

Z zdrowiem nie ma żartów. Trzeba umiejętnie łączyć produkty i potrawy, aby dostarczać do organizmu niezbędnych składników mineralnych i witamin.