Pomidory faszerowane po prowansalsku

Pomidory należy umyć, a następnie odciąć jej górną część. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Lekko posolić w środku i odsączyć sok. Razowe kajzerki rozdrobnić w malakserze. Dodać drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać.

Wykonanie:
Pomidory należy umyć, a następnie odciąć jej górną część. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Lekko posolić w środku i odsączyć sok.
Razowe kajzerki rozdrobnić w malakserze. Dodać drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać.

Wydrążone pomidory napełnić farszem. Przykryć odciętą częścią. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Składniki:
8 średnich pomidorów
2 kajzerki razowe
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
szczypta suszonego rozmarynu
sól
pieprz
2 łyżki oliwy