Wielka zdrowa słodycz!

Citrullus vulgaris L po raz pierwszy został opisany w Bilblii.Ten przepyszny owoc jest uprawiany od wieków w Indiach i Chinach. Istniej teoria, że pochodzi z Afryki, skąd przybył do Egptu, gdzie jest przedstawiany na malowidłach ściennych w starożytnych grobowcach jako wyśmienity rarytas. Arbuzy przybyły do Europy w ok. XII wieku. W Polsce początki uprawy Citrullus vulgaris L sięgają XVI w.

Wodny Melon

W Arbuzie jest aż 92% wody, czyli jest to najbardziej wodnisty owoc. Doskonale gasi pragnienie za sprawą kwasu cytrynowego i jabłkowego. Już niewielka jego ilość doskonale zaspokaja apetyt i pozostawia uczucie sytości na długi czas. Arbuz dostarcza 15kcal w 100g. Ten słodki owoc jest także bogactwem składników takich jak: ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia , 8 mg% chloru tyle samo sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi oraz witamin: 0,03 mg% B1, 0,04 mg% B2 i 6 mg% C.

Na Zdrowie

Ze względu na niską zawartość cukru zalecany jest diabetykom, jak również osobom dbającym o sylwetkę, korzystnie wpływa na układ trawienny i polepsza przemianę materii. Występujące w owocu karotenoidy i duże ilości witaminy C skutecznie zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu, a w mniejszym stopniu także zapobiegają nowotworom.

Citrullus vulgaris L jest moczopędny, polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. W arbuzie występuje błonnik pokarmowy, który wzmaga procesy trawienne, przyspieszając perystaltykę jelit. Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę – zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Arbuz wykorzystywany jest także przy leczeniu stanów zapalnych skóry oraz tzw. zajadów, czy wyprysków

Orzeźwiające drinki

Arbuz nadaje się idealnie na letnie drinki. Jest wiele sposobów na przyrządzenie owocowego napoju alkoholowego. W shakerze zgnieść porcję arbuza razem z cukrem. Dodać wódkę lub rum i uzupełnić shaker lodem. Wymieszać dobrze wszystko i przelać do szklanek. Szybkim sposobem na alkoholowy deser jest wycięcie małego otworu w arbuzie, w który mocujemy gwint butelki wódki i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki, ąż cały owoc przesiąknie trunkiem. Na koniec można skropić cytryną i posypać cukrem pudrem.