Pij mleko!

Mleko to pierwszy pokarm w życiu każdego człowieka. To właśnie dzięki niemu nowo narodzony organizm buduje tkanki, nabywa odporności i może prawidłowo się rozwijać. Dorastając zaczynamy spożywać inne pokarmy. Mleko staje się mało atrakcyjne, wędruje na plan dalszy naszego jadłospisu. Jednak czy warto rezygnować z pokarmu, który przygotowała dla nas natura? Co kryje w sobie tajemniczy biały napój?

Co znajdziemy w mleku?

Składniki mineralne i witaminy. Wapń i fosfor to zdrowe zęby i mocne kości. Mleko uważane jest za ich najodpowiedniejsze źródło. Wypijając tylko szklankę mleka pokrywamy nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń w ok. 30%. Składnik ten występuje w mleku głównie w połączeniu z białkami, co czyni go znacznie lepiej dostępnym. O przyswajalności wapnia decyduje również zawartość fosforu. Wiele produktów żywnościowych zawiera więcej fosforu niż wapnia, w przypadku mleka stosunek ten jest wysoce korzystny, co czyni wapń lepiej przyswajalnym. Inne, równie cenne składniki mineralne zawarte w mleku to sód, potas i chlor, w niewielkich ilościach występują także żelazo, magnez, cynk i jod. Wskutek przewagi pierwiastków zasadotwórczych mleko przyczynia się w dużym stopniu do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Zawarte w mleku witaminy, regulujące wiele przemian metabolicznych naszego ustroju. Biały napój to prawdziwe bogactwo witamin głównie z grupy B oraz A i D.

Jeśli nie mleko to może jogurt?

Mleko to podstawowy składnik, znanych wszystkim mlecznych napojów fermentowanych takich jak jogurt, kefir czy mleko acidofilne. Tradycja ich wyrobu, a zwłaszcza jogurtu, jest bardzo stara. Spożywano je już ok. 4000 tysięcy lat temu. Jedna z perskich legend podaje, że przyczyną długowieczności i płodności Abrahama było regularne spożywanie dużych ilości jogurtu. Obecnie legenda ta odkrywana jest przez naukowców, którzy potwierdzają w badaniach pozytywne oddziaływanie dietetyczno-lecznicze tej grupy artykułów żywnościowych.

„Pożywne” bakterie

Zastosowanie w produkcji mleka powoduje, że produkty te zawierają prawie wszystkie składniki jakie są w nim zawarte. Dzięki zastosowaniu w produkcji bakterii fermentacji kwasu mlekowego i Bifidobakterii dodatkowo zostają wzbogacone w żywe dobroczynne mikroorganizmy, a także inne cenne składniki, które nadają im szereg właściwości prozdrowotnych. Regularne spożywanie tych produktów powoduje utrzymywanie w równowadze składu mikroflory przewodu pokarmowego, co zabezpiecza nasz organizm przed zaburzeniami jelitowymi. Drobnoustroje te powodują również obniżenie aktywności enzymów fekalnych, a także ochrony przed mutagenami pokarmowymi odpowiedzialnymi za tworzenie nowotworów. Spożywanie żywności zawierającej żywe bakterie mlekowe przyczynia się do podnoszenia odporności na infekcje i stymulowania funkcji immunologicznych naszego organizmu.

Ukwaszanie mleka zwiększa przyswajalności jego składników, a towarzyszące temu procesy biosyntezy przyczyniają się do podwyższenia zawartości w produkcie niektórych witamin z grupy B. Znane są również badania potwierdzające ich antycholesterolowe oddziaływanie. Musimy jednak pamiętać, że opisywany dobroczynny wpływ na nasz organizm obserwuje się tylko wtedy, jeśli produkty te zjadane są regularnie i zawierają odpowiednie ilości żywych bakterii.

Pij mleko!

Jeśli do tej pory w twoim jadłospisie mleko nie figurowało lub pojawiało się bardzo rzadko, to jest to najlepsza chwila aby to zmienić! Mleko to idealny pokarm jakim obdarzyła nas natura i nie powinno go zabraknąć w codziennej diecie. Obecnie na rynku znajduje się wiele różnorodnych produktów mleczarskich, wystarczy trochę się rozejrzeć, na pewno znajdziesz coś dla siebie!