Pieczone warzywa z blachy

Jest to pyszne lekkie i wegetariańskie danie. Przygotowanie do 60 minut. Smacznego. Wszystkie przepisy pochodzą z moich notatek na pyszne przypisy dietetyczne które przez kilka ostatnich lat znalazłam w internecie. Sprawdzone w praktyce i lubiane przez moją rodzinkę.

Składniki:

ziemniaki 500g, cebula 200g, 2 czerwone papryki, bakłażany 250g, cukinie 2, pomidory 300g, 5 łyżek oliwy, pęczek tymianku, pestki słonecznika 50g, łyżeczka kminku, łyżeczka soli, pęczek szczypiorku, czerwony pieprz.

Wykonanie:


Wyłóż blachę folią do pieczenia i posmaruj łyżką oliwy. Oczyść ziemniaki, przekrój wzdłuż na pół i ułóż większą część na blaszce. Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki, dodaj ziemniaków i piecz przez 15 minut w temperaturze 200st. C.
Tymianek wymieszaj z grubo posiekanymi pestkami słonecznika, kminkiem, solą morską i 1/2 łyżeczki pieprzu. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kawałeczki. Bakłażan i cukinie umyj, przekrój wzdłuż i pokrój na plasterki.
Warzywa ułóż obok ziemniaków. Posyp je połową mieszanki ziół z solą. Skrop 2 łyżkami oliwy i piecz przez 15 minut.
Pomidory umyj, przekrój. Natomiast warzywa pieczone na blaszce przewróć. Pomiędzy nimi włóż pomidory. Posyp resztą pestek z dodatkami. Skrop oliwą. Piecz następne 15 minut.

Smacznego!