Nabiał, skarbnica odżywczych składników, jest niezbędnym elementem prawidłowej diety. Mleko i jego przetwory powinno uzupełniać nasze posiłki codziennie. Co wybrać, by nie popaść w nabiałową monotonię? Sery, na serio!
Ser biały
Miękki i delikatny, dostępny w wielu wariantach: chudy, tłusty i półtłusty, zatem każdy może wybrać dla siebie odpowiedni. Jest uniwersalny, można przyrządzić go na słodko: jest bazą do stworzenia sernika, leniwych klusek, naleśników czy świątecznej paschy. W połączeniu z owocami, bakaliami, konfiturą i czekoladą jest ucztą dla podniebienia! W wersji pikantniejszej niezastąpiony w postaci twarożku lub pasty – idealnie komponuje się z warzywami, ziołami i rybami!
Ser żółty
Ile zakątków świata, tyle jego odmian. W plasterkach i starty dodaje smaku oraz dekoruje sałatki, koreczki, kanapki. Stopiony pokrywa wdzięczne oblicze pizzy i zapiekanek, wnętrze tostów i hamburgerów. Uniwersalny, wyśmienicie smakuje z grzybami (zwłaszcza pieczarkami i kurkami), warzywami i ziołami, a także rybami, drobiem i czerwonym mięsem. Kocha keczup!
Serek topiony
Niewielki trójkącik lub kostka, a tyle smaku! To dietetyczny zastępnik masła w licznych opcjach smakowych: od śmietankowego po szynkowy. Przyjemnie łączy się smakowo z nowalijkami, wędlinami i innymi serami. Idealny, nie tylko dzięki swojej akuratnej ilości i praktycznemu opakowaniu, na biwak, ale także przy przygotowaniu wyszukanych sosów i zup.
Mozzarella
Włoskie potrawy bez niej być nie mogą! Dostępna najczęściej w formie kuleczek w zalewie zawsze powinna gościć w naszej lodówce! Idealnie komponuje się z pomidorami, oliwą i ziołami. Świetna do sałatek i zapiekanek. W wersji ciepłej pasuje do pieczarek, bakłażana, cukinii, ziemniaków, wzbogaca dania z ryb i drobiu. Taka mała kuleczka, a współtworzy niesamowite arcydzieło kulinarne!
Ser pleśniowy
Niektórych odstrasza wyglądem, a nie powinien. Dostępnych jest wiele jego rodzajów – od białego po zielony. Każdy ma odmienne walory smakowe, wszystkie jednak oryginalne i niezastąpione. Może być zjadany na surowo jako przekąska w sałatkach i koreczkach lub na ciepło, jako składnik sosów, dodatek do pieczonych warzyw czy ryb. Idealnie pasuje do białego wina i bakalii.
Feta
Grecka sałatka bez fety to grzech. I nie tylko ona! Białe kosteczki wspaniale urozmaicają warzywne mieszanki, rybne przysmaki, czy mięsne rarytasy. Idealnie komponuje się z oliwą i sosem balsamicznym, lubi oliwki, zwłaszcza ciemne. Najsmaczniejsza na zimno, ale ma też fanów wersji hot.
Oscypek
Dobry, bo polski! Wędzony góralski ser jest niepowtarzalny! I choć najdoskonalej smakuje pod Tatrami, w domu też można zjeść go z przyjemnością. Wielbiciele oscypków są podzieleni w kwestii podania: jedni kochają prosto z wędzarni, inni grillowanego z dodatkiem żurawiny. Uczta, że hej!
Ser… decznie polecany
Ulubiony ser warto mieć… w lodówce. Można wyczarować z niego cuda! I nawet niezapowiedzianych gości zabrać, dzięki niemu, w smakowitą kulinarną podróż w najodleglejsze zakątki świata (i najwyższe szczyty Tatr!).