Kurczak w sosie śmietanowo-cebulowym

Przepis na bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Niestety, nie jest ono do końca mało kaloryczne, gdyż zawiera śmietanę i to tę 30%. Ja jem po prostu tak przyrządzone filety nie nakładając na talerz sosu 🙂

Składniki: 5 pojedyńczych filetów z kurczaka, 0,5l śmietany 30%, 2 cebulowe zupy w proszku.

Przygotowanie: mięso natrzeć jedną zupą cebulową, jak przyprawą, zostawić na pół godziny w lodówce, żeby się przegryzło. Do brytfanny wlać śmietanę i wsypać drugą zupę – dokładnie wymieszać. Mięso przełożyc do brytfanny, i gotować na małym ogniu przez około 40 min.

UWAGA: Trzeba patrzeć, czy mięso się nie przypala i w razie czego przewracać je na drugą stronę.

Mięso możemy podać np. z makaronem pełnoziarnistym typu penne, posypując np. szczypiorkiem, czy natka pietruszki.

Smacznego!