Instytut Chemii Nadużywanej ? dodatki do żywności bez tajemnic

Czy wiesz co jesz? Jak czytać etykiety spożywcze? Co kryje się za oznaczeniami ?E?? Na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów? Dowiedz się w Instytucie Chemii Nadużywanej.

Instytut Chemii Nadużywanej to projekt edukacyjny, poświęcony dodatkom do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Stanowi cykl wystaw w pasażach handlowych w największych ośrodkach miejskich w Polsce. Interaktywna ekspozycja będzie zachęcać do czytania, sprawdzania etykiet oraz świadomej konsumpcji. Patronem akcji został portal DietaDlaZdrowia.pl.

Projekt pomoże rozszyfrować etykiety produktów spożywczych, uświadomi czym są dodatki do żywności, zdemaskuje najczęściej stosowane substancje dodatkowe: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i konserwanty oraz podpowie jak być świadomym konsumentem. Jego celem jest dostarczenie konsumentom  rzetelnej wiedzy w zakresie dodatków do żywności.

Cykl wystaw odwiedzi pasaże centrów handlowych w największych polskich miastach:

  • 12-14 kwietnia – Warszawa (Centrum Handlowe M1)
  • 20-21 kwietnia – Poznań (Centrum Handlowe Poznań Plaza)
  • 27-28 kwietnia – Gdańsk (Centrum Handlowe Galeria Przymorze)
  • 11-12 maja – Kraków (Centrum Handlowe M1)
  • 18-19 maja- Wrocław (Centrum Handlowe Pasaż Grunwaldzki

Mobilne wystawy zostały oparte na koncepcji Zobacz, Dotknij, Powąchaj. Ekspozycja wyglądem będzie przypominała wnętrze sklepu spożywczego z podziałem na strefy poświęcone rodzajom dodatków do żywności: barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Popularyzacji wiedzy w zakresie substancji dodatkowych będą służyły tablety multimedialne z wgranymi animacjami, filmami, ciekawostkami etc., półki z eksponatami i materiały do demonstracji. Symulacji dokonywania zakupów będzie służyła aplikacja INFOkiosk: po wrzuceniu do koszyka produktów z wirtualnej półki zamiast rachunku z nazwami produktów wydrukowana zostanie lista ?E? zawarta w wybranych produktach oraz 10 praktycznych porad jak kupować świadomie.

Organizatorem projektu jest Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno ? Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, partnerem Centrum Sztuki Współczesnej, a sponsorem FRoSTA Sp. z o.o. W wymiarze merytorycznym projekt wspiera mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Patronem akcji jest DietadlaZdrowia.pl.

Zapraszamy do odwiedzenia Instytutu Chemii Nadużywanej i profilu na facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.