Wybierając się na zakupy często zastanawiamy się jaki produkt wrzucić do koszyka. Niektóre artykuły występują w dwóch odmianach białej i brązowej. Nasi ojcowie i dziadkowie odżywiali się wg zasady, która brzmiała: należy unikać „kolorów”. Czasy w jakich żyli obfitowały w wiele żywieniowych skandali. Producenci i sprzedawcy fałszowali żywność wszystkim, co możliwe: od trocin po mielone kości. Białe pożywienie uważano za najtrudniejsze do podrobienia, jednocześnie przypisując mu największe walory odżywcze. Tak było sto lat temu. Obecnie białe kojarzone jest z żywnością daleko przetworzoną, ubogą w cenne składniki odżywcze. Ich ciemniejsze odpowiedniki na ogół oceniamy lepiej, uważając je za zdrowsze. Pogląd ten w wielu przypadkach jest słuszny. Musimy jednak pamiętać, że „wyższość” brązowego nad białym nie zawsze jest uzasadniona.
Pieczywo
Pieczywo dostępne na rynku wypieka się z mąki białej, razowej i graham. Przy produkcji maki białej oddzielana jest od ziarna okrywa owocowo-nasienna zwana popularnie otrębami, a wraz z nią część błonnika i składników mineralnych. Mąka razowa produkowana jest z pełnego ziarna. Zjadając kromkę chleba białego czy razowego dostarczamy prawie identycznej wartości energii, białek, tłuszczów i węglowodanów. O wyższości razowego pieczywa decyduje w tym przypadku większa zawartość błonnika, a także potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Należy jednak pamiętać, że podstawowym założeniem prawidłowej diety jest jej urozmaicenie. Nie stawiajmy zatem tylko na chleb razowy! Zamiana co pewien czas brązowego na białe będzie w tym przypadku wskazana.
Jaja
Poszukiwanie brązowych jaj, jakoby ich białe odpowiedniki były gorsze, jest jednym z mitów, który nie znajduje naukowego uzasadnienia. Kolor skorupy nie ma nic wspólnego ze składem i wartością odżywczą jaj. Przyczyną zabarwienia są w tym przypadku produkty rozkładu hematyny krwi, a jej rodzaj i intensywność silnie związane są z cechami genetycznymi niosek. Barwa skorupy nie wpływa również na intensywność barwy żółtka. Decyduje o tym raczej wyższa zawartość karotenoidów w diecie ptaków. Przewaga brązowego nad białym jest w tym przypadku iluzją, jednak faktem jest, że konsumenci w Polsce preferują jaja brązowe, a np. w Niemczech białe.
Ryż
Porównanie brązowego niełuskanego ryżu z białym, jest tym samym co odniesienie pieczywa razowego do białego. Wartość kaloryczna jest bardzo podobna, a zawartość białka i tłuszczu nieznacznie wyższa. Przewaga brązowego związana jest z zawartością błonnika, aż 3.5 razy więcej niż w ryżu białym. Więcej jest również potasu, fosforu wapnia i żelaza. Ryż niełuskany stanowi bardzo cenne źródło magnezu. Sto gramów pokrywa ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Biały odpowiednik zawiera go osiem razy mniej. Wyższa jest także zawartość witamin: B1, B2, PP i E. Należy jednak pamiętać, że ryż niełuskany wymaga dłuższego gotowania i trudniej się go żuje.
Czekolada
Sięgając po czekoladę nikt z nas nie zastanawia się, która jest lepsza biała czy brązowa? Kierujemy się raczej jej smakiem. Niezależnie od koloru to prawdziwa słodka kaloryczna bomba. Ilość dostarczanej w obu przypadkach energii jest podobna i wynosi ok. 550 kcal/100g. Czekolada stanowi bardzo dobre uzupełnienie magnezu w diecie. Pod względem zawartości tego składnika zdecydowanie wyróżnia się odmiana brązowa, w porównaniu z białą zawiera go trzy razy więcej. Brązowa tabliczka to także wyższe zawartości witamin z grupy B. Pamiętaj jednak, że niezależnie od koloru czekolada to duża porcja energii, jeśli nie zostanie spalona w formie intensywnego ruchu, odłoży się w postaci fałdu tłuszczu na twoim brzuchu.