Prawidłowe nawyki żywieniowe

Poznaj tajniki zdrowego stylu życia! Odpowiednie żywienie ma nieoceniony wpływ na kondycję organizmu. Zadbaj o zdrowie, szczupłą sylwetkę, piękną skórę, lśniące włosy, mocne paznokcie i dobre samopoczucie.

  1. Pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!
    Jak mówi staropolskie przysłowie: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”.
  2. Nie objadaj się po godzinie 18.00!
    To nigdy nie wpływa dobrze na dietę i samopoczucie. Ponadto, organizm nie spala tyle kalorii podczas snu, co podczas wykonywania codziennych obowiązków. Jeśli więc chcesz zachować superlinię, nie serwuj sobie tuczących smakołyków wieczorami.
  3. Zamiast szklanki napoju gazowanego wypij szklankę wody!
    Napoje zawierają sporo cukru i nie gaszą pragnienia tak skutecznie, jak woda. Jedna szklanka (250 ml) napoju gazowanego, zawiera średnio 25 gramów cukru, czyli jedna dwulitrowa butelka zawiera 200 gramów cukru. Wypijając całą dwulitrową butelkę napoju gazowanego wsypujemy w siebie pełną szklankę cukru (200 gram), czyli dostarczamy organizmowi ponad dwukrotnego dziennego zapotrzebowania na cukry.
  4. Jasne pieczywo, ryż i makarony zastąp ich ciemnymi odpowiednikami!
    Są zdrowsze i mniej kaloryczne. Ponadto nie są tak bardzo przetworzone, jak ich jasne odpowiedniki, a zatem zdrowsze.
  5. Pamiętaj o umiarze!
    Zamiast tabliczki czekolady, zjedz jedną kostkę. Lepiej odejść od stołu z uczuciem niedosytu, niż przejedzenia.
  6. Unikaj przekąsek!
    Nie wliczasz ich do dziennego zapotrzebowania na kalorie, a paradoksalnie to one najbardziej tuczą. 100 gram chipsów ziemniaczanych zawiera około 550 kcal, natomiast ciastko tortowe z kremem to około 400 kcal!
  7. Odstaw fast food’y!
    To nic innego jak puste bomby kaloryczne. Na szybko możesz zjeść sałatkę, owoc, jogurt, kanapkę.
  8. Rozpoczynaj dzień od filiżanki zielonej herbaty!
    Później wypijaj ich jeszcze kilka. Zawarte w zielonej herbacie aminokwasy, wspomagają wydzielanie serotoniny. To doskonały sposób na walkę ze złym nastrojem. Pamiętaj o prawidłowym zaparzeniu herbaty: liście zalewaj miękką wodą najlepiej o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby krócej parzyć te gatunki, które szybko gorzknieją.
  9. Polub pokrzywę!
    Pokrzywa zwyczajna działa oczyszczająco, przeciwwirusowo i obniża ciśnienie krwi. Warto od czasu do czasu napić się odwaru z jej liści. Można również kupić pokrzywę w saszetkach.
  10. Ogranicz ilość spożywanej kawy!
    Kofeina ogranicza wchłanianie żelaza przez organizm, ponieważ posiada fenole, które utrudniają wchłanianie żelaza przez organizm.
  11. Nie licz na diety cud!
    Niektóre pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy, jednak pewne jest, że po krótkim czasie wystąpi efekt jo-jo.
  12. Jedz produkty bogate w witaminy z grupy B!
    Zawierają ja płatki owsiane, jaja, mięso wieprzowe, biały ser, niełuskane ziarna pszenicy. Działają krwiotwórczo i mogą Cię ustrzec przed anemią.
  13. Przy obfitych miesiączkach warto uzupełniać witaminę K!
    Zmniejsza ona nadmierny wypływ krwi. Znajdziesz ją w szpinaku, sałacie, kalafiorze, brukselce i brzoskwiniach.
  14. Najwięcej witaminy C posiada… natka pietruszki!
  15. Dodawaj koper do posiłków!
    Działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia i stany kurczowe jelit. Dodatkowo pobudza trawienie.
  16. Kiedy robisz sałatkę, dodaj do niej troszeczkę octu jabłkowego!
    Wpływa na szybszą przemianę materii, ponieważ zawiera sporo potasu i kwasu mlekowego, które usprawniają usuwanie toksyn z organizmu.
  17. Witamina D wzmacnia kości!
    Każdego dnia organizm potrzebuje jej około 5 mikrogramów. Witamina D występuje np. w tuńczyku, łososiu i mleku.
  18. Po trzydziestce spalasz dziennie około 100 kcal mniej niż wcześniej!
    Dlatego pamiętaj, że jedząc tyle samo, możesz przytyć wraz z wiekiem.
  19. Unikaj głodówek!
    Obniżają metabolizm, czyli przemianę materii.
  20. Tabliczka czekolady ma około 500 kcal!
    To około 25% dziennego zapotrzebowania.
  21. Smażone mięso i ryby zastąp gotowanymi!
    Są równie smaczne i mniej kaloryczne!
  22. Jedz pistacje!
    Ich spożywanie obniża poziom cholesterolu. Zielone orzeszki są bogate w potas i magnez, które regulują ciśnienie krwi i wspomagają pracę serca.
  23. Temperatura powyżej 44 stopni Celsjusza niszczy lecznicze właściwości miodu!
    Pamiętaj o tym pijac herbatę z miodem na przeziębienie.
  24. Aloes wzmacnia odporność!
    Do jego zalet należą również: właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Najlepiej od czasu do czasu wypić jego sok.
  25. Jeden kilogram to 7 tysięcy kcal!
    Pamiętaj, że aby przytyć kilogram musimy zjeść 7 tysięcy kcal więcej niż jesteśmy w stanie spalić.
  26. Ryba wpływa!
    Dorsz, mintaj i sola powinny się znaleźć w diecie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Są nie tylko smaczne, lecz również niskokaloryczne. Ryby zawierają w sobie dużo białka oraz kwasów omega-3, które wspomagają ruchy jelit, w następstwie czego eliminują problemy z zaparciami.
  27. Jedz częściej, ale za to mniej kalorycznie!
    Taki system posiłków pozytywnie wpływa na trawienie. Pamiętaj, że pięć lekkich potraw dziennie to podstawa.
  28. Tuńczyk to doskonałe źródło witamin A i D!
    Od czasu do czasu zaserwuj swoim bliskim sałatkę właśnie z tuńczykiem.
  29. Fast Food w wersji light?
    Wystarczy troszkę wyobraźni, by przyrządzić fast food’a w wersji light. Zamiast jasnego pieczywa używa się ciemnego, zamiast tłustego mięsa i parówek – gotowaną pierś kurczaka i kiełbaski sojowe. Rezygnujemy z dresingu.
  30. Czerwona herbata wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu!
    Warto ją stosować jako suplement diety podczas odchudzania.
  31. Jak sprawdzić, czy ananas jest dojrzały?
    Powąchaj jego dolną część. Im bardziej intensywny czujesz zapach, tym owoc jest bardziej dojrzały.
  32. Jedz świeże ananasy!
    Te z puszki nie zawierają takich właściwości odchudzających jak świeże owoce, które są bogate w bromeliny (enzymy, które przyśpieszają przyswajanie białka). Poza tym, syrop, w którym zatopione sa ananasy zawiera bardzo dużo cukru.
  33. Postaw na brokuły!
    100 gram dostarcza tylko 26 kcal. Ponadto zawierają kwas foliowy, żelazo i witaminę C.
  34. Masz ochotę na ciastko?
    Zjedz kiwi! Owoc ten hamuje apetyt na słodycze. Ponadto jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
  35. Śmietanę, zastąp ją kefirem lub jogurtem naturalnym!
    Mają one podobny smak, a są mniej kaloryczne.
  36. Lampka czerwonego wina do obiadu jeszcze nikomu nie zaszkodziła!
    Zawiera ono antyoksydanty, redukujące wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie komórek.
  37. Unikaj piwa!
    Jedna butelka posiada około 250 kcal! Ponadto, chmielowy trunek wzmaga apetyt.
  38. Makaron wcale nie tuczy!
    Tuczące są dodatki do niego w postaci tłustych, zawiesistych sosów. Może warto zastąpić je gotowanymi warzywami.
  39. Lody śmietankowe, czy waniliowe nie tuczą. Paradoksalnie nie posiadają dużo kalorii!
    Pamiętaj, że zdradliwe są dodatki do nich: czekolada, orzechy, karmel.
  40. Podczas menstruacji straty żelaza wynoszą 20 mg/cykl.
    Pamiętaj zatem, by jeść produkty bogate w ten mikroelement.
  41. Nadmiar błonnika zmniejsza wchłanianie wszystkich składników mineralnych!
  42. Nie przesadzaj z solą.
    Dziennie zalecenie to około 5-6 g, czyli jedna łyżeczka.
  43. Pamiętaj, że nadmiar składników mineralnych może być również szkodliwy.
    Na przykład zbyt duża ilość żelaza może prowadzić do chronicznego uszkodzenia wątroby.
  44. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) mogą być magazynowane w organizmie.
  45. Jeśli chcesz zachować młodość, pamiętaj o witaminie E.
    Tokoferol, między innymi, hamuje proces starzenia się komórek, bierze udział w zaopatrywaniu komórek w tlen, przyspiesza leczenie oparzeń, wygładza blizny.
  46. Źródła witaminy E to:
    kiełki pszenicy, soja, oleje roślinne, orzechy, brukselka, zielone liściaste warzywa, szpinak, sałata, kukurydza, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja.
  47. Produkty bogate w pełnowartościowe białko spożywaj z innymi produktami, które je posiadają.
    Na przykład: ser żółty łącz z pełnoziarnistym pieczywem, a mleko z płatkami zbożowymi. Dzięki temu dostarczysz do organizmu więcej aminokwasów egzogennych.
  48. Optymalny poziom cholesterolu w surowicy krwi wynosi 200 mg/100 ml.
  49. Zalecane dzienne spożycie cholesterolu wynosi 300 mg.
  50. Główne źródła tłuszczów niewidocznych to:
    wędliny, mięso, drób, ryby, mleko, ser twarogowy.
  51. Jeden litr miodu waży 1,42 kg.
  52. Dziennie spożywaj 20-40 g błonnika.
  53. W niektórych przypadkach zbyt duże spożycie błonnika jest niewskazane.
    Powinny na to uważać osoby z niedokrwistością, chorobami układu kostnego i przewodu pokarmowego (np. zapaleniem żołądka).
  54. Unikaj wysoko przetworzonej żywności!
    Zdrowe = proste.
  55. Nie jadaj na stacjach benzynowych.
    Tankujesz tam samochód, a nie swój organizm.
  56. Lepiej wydać więcej pieniędzy na zdrowsze produkty z upraw ekologicznych, niż mniej na te niewiadomego pochodzenia.
  57. Odejdź od stołu z poczuciem niedosytu. Zawsze to lepsze od przejedzenia.
    Pamiętaj, że kwintesencja uczty znajduje się w pierwszym kęsie.
  58. Jedzenie nie jest sposobem na nudę!
  59. Nie spiesz się podczas jedzenia.
    Nie połykaj łapczywie całych kęsów. Im bardziej rozdrobniony pokarm trafi do przewodu pokarmowego, tym szybciej zostanie strawiony. Wiesz, że trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w ustach?
  60. Staraj się celebrować każdy posiłek.
    Zaufaj zasadzie, by spędzać tyle samo czasu czasu na spożywanie jak i przygotowanie dania.
  61. Zainwestuj w mniejsze talerze i szklanki.
    Nie wiesz, dlaczego? Spróbuj i przekonaj się na własnej skórze!
  62. Chipsy zastąp pestkami słonecznika lub dyni.
  63. Nie jedz w samotności.
    Spożywanie posiłków w towarzystwie innych osób jest czynnikiem, który hamuje objadanie się.