Zupa porowa – smaczna i zdrowa!

Pory mają duże wartości smakowe i odżywcze. Dlatego polecane są szczególnie dla dzieci i młodzieży oraz osób prowadzących siedzący tryb życia. Są też zasadotwórcze. Do spożycia przeznacza się prawie całe pory, z wyjątkiem piętki i górnych odcinków. Należy jednak pamiętać, że bardziej delikatne są białe części, natomiast zielone są aromatyczniejsze, dzięki zawartości olejków eterycznych. Warzywo to jest szczególnie polecane w leczeniu reumatyzmu, ma działanie moczopędne i wzmaga laktację. Por zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy. (http://medycyna.linia.pl/por.html)

Składniki: 3 pory, chude mięsko na zupę, marchew, 2 ziemniaki, 2 kromki chcleba.

Przygotować wywar mięsny. Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Pozostałe warzywa umyć, marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, por pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa należy podsmażyć na patelni a następnie dodać do wywaru mięsnego.
Do tak przygotowanej zupy dodajemy przyprawy wg uznania i smaku.
Następnie przygotowujemy grzanki: chleb – najlepiej czerstwy – kroimy w kosteczkę i skrapiamy oliwą (możemy opruszyć go ziołami: czornkiem suszonym, bazylią, oregano, czy papryką). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej przygotowane kosteczki chleba i suszymy w temperaturze 100-150 stopni celcjusza przez około 30 minut.

Zupę podajemy razem z grzankami jako danie główne lub jedno z dań obiadowych.

Do zupy możemy dodać również śmietanę, jednak zwiększa to kaloryczność i tak dość tłustej, ale zdrowej potrawy.

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu i życze wszystkim smacznego!