Herbata dodaje sił, podnosi ciśnienie, poprawia humor.
W zależności od sposobu przetwarzania liści, wyróżnia się kilka rodzajów herbat: zieloną, czerwoną, białą i czarną.
Czarna herbata – jeszcze do niedawna najbardziej popularna. To ta, która pobudza i dodaje energii. Zwiększa także naszą koncentrację i wytrzymałość dzięki temu, że rozszerza naczynia krwionośne. Ponadto zmniejsza ryzyko zawału serca oraz przeciwdziała powstawaniu zakrzepów. Czarną herbatę należy zalać wrzątkiem i parzyć ok. 4 minut.
Czerwona herbata – to ulubiony napój tych, którzy się odchudzają J Przyspiesza przemianę materii, zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Pomocna jest także na drugi dzień po alkoholowej imprezie. Jest naturalnym napojem oczyszczającym i odtruwającym organizm. Herbatę czerwoną możemy parzyć kilkakrotnie. Zalewamy ją wodą o temperaturze 30 stopni i parzymy 3 minuty.
Zielona herbata ? liście tej herbaty nie są poddawane fermentacji więc zawierają cenne przeciwutleniacze, czyli związki niszczące wodne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu. Herbata zielona poprawia krążenie a także ma działanie przeciwbakteryjne : picie niesłodzonej herbaty może zapobiec chorobom zębów i dziąseł. Parzona pierwszy raz działa pobudzająco, drugi- odprężająco.
Biała herbata – eliksir młodości. Powstaje z młodych, nie rozwiniętych jeszcze pączków. Zawiera cenne polifenole, stanowiące część naturalnego mechanizmu obronnego roślin. Pomaga w bezsenności. Nie wolno jej zalewać wrzątkiem, jedynie wodą o temperaturze ok. 80 stopni i parzyć przez ok. 7 minut.