Wiele osób, które przechodzą na dietę lub mają problem z nadwagą uważa, że musi zrezygnować z ulubionego spaghetti chcąc walczyć z nadmiarem kilogramów. Myślę, że można temu zaradzić w prosty sposób, wystarczy przejść na dietę razową i zrezygnować z sosów śmietanowych.
Przepis na spaghetti razowe i dietetyczne jest prosty. Wiem, że wiele osób będzie narzekać na to rozwiązanie. W końcu kuchnia włoska cieszy się niebywałą popularnością w naszym kraju. Jednak jeśli chcemy utrzymać dobrą kondycję, a latem na ciepłych plażach eksponować zgrabną sylwetkę zamiast wałeczków tłuszczu, warto się nieco poświęcić.
A oto mój przepis na dietetyczne spaghetti. Zamiast makaronu z białej mąki, weź ten razowy. Pamiętaj, że porcja na osobę powinna zmieścić nitki w zaciśniętej dłoni. Taki pęk makaronu odmierzamy do gotowania. Najlepiej zdecydować się na makaron lekko twardy, a nie rozgotowany, bo jest zdecydowanie łatwiejszy dla trawienia i ma więcej błonnika. Wodę solimy solą morską. Teraz sos i dodatki. Oczywiście naturalna oliwa z oliwek, lekko grillowane kawałki kurczaka w papryce, świeża bazylia, kiełki pszenicy i połówki winogrona czerwonego do przybrania. Dla smakoszy można polecić wyciśnięcie dwóch ząbków czosnku, poprawia krążenie krwi. I gotowe. Nawet jeśli na początku będziemy zaskoczeni efektem, to uwierzcie, że takie spaghetti może być naprawdę smaczne i ciekawe.