Wielkanocne porady

Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z kulinarnymi wspaniałościami. Niestety często wiążą sie one z niechcianymi dodatkowymi kilogramami, które są naszą zmorą jeszcze długo po okresie świątecznym. Oto kilka porad oraz przepisów, które pomogą odchudzić świąteczne pyszności i jdnocześnie nie tracić radości z ich jedzenia.

Kilka porad jak zmniejszyć liczbę świątecznych kalorii:

  • Zdajemy sobie sprawę z tego, że Wielkanoc nie może się obyć bez pysznych ciast, które niestety zazwyczaj są bombami kalorycznymi. Nie musimy jednak z nich rezygnować! Wybierajmy do ich pieczenia mąkę pełnoziarnistą, która dzięki zawartych w niej błonnikowi i witaminom z grupy B, przyspiesza przemianę materii oraz zapewnia nam szybsze uczucie sytości.
  • Przygotowując mięsa wybierajmy indyka, kurczaka, polędwicę czy schab– zamiast bardziej tłustych rodzajów. Zachęcamy również do zrezygnowania ze smażenia na rzecz pieczenia, gotowania i grillowania.
  • Świeże zioła nie tylko nadają potrawom fantastyczny aromat, ale również ułatwiają i przyspieszają procesy trawienne. Nie żałujmy więc kminku, imbiru, rozmarynu czy gorczycy, zarówno tych świeżych jak i suszonych.
  • Tłuste śmietany i majonezy, które są naszym nieodłącznym towarzyszem przy świątecznym stole, zastąpmy jogurtem naturalnym oraz majonezem light. Smak naszych potraw pozostanie wspaniały, a liczba spożywanych kalorii zmniejszy się znacząco.
  • Zamiast napojów gazowanych i słodkich soków, wybierajmy wodę oraz ułatwiające trawienie zioła, a z pewnością poczujemy się lekko i pozwoli nam to zachować ładną sylwetkę. Polecamy dodać do niej plasterek cytryny i kilka listków świeżej mięty.
  • Po śniadaniu, zamiast siedzieć przy stole, wybierzmy się z bliskimi na rodzinny spacer. Nie tylko pozwoli nam to spalić poranne przysmaki, ale również zapewni czas na świeżym powietrzu, na który na co dzień ciężko znaleźć nam chwilę.




Przepis na Wielkanoc:

Jajka faszerowane brokułami i kukurydzą

Składniki:
– jajka
– 2 różyczki brokuła na jajko
– łyżeczka musztardy z miodem (na 2 jajka)
– 4 łyżki stołowe kukurydzy
– szczypta curry
– pieprz i sól
– czosnek granulowany

Jajka ugotować i obrać. Żółtka wyjąć i dobrze wymieszać je z ugotowanymi wcześniej brokułami, tak, aby stworzyły niemal jednolitą masę. Dodać przyprawy. Tak przygotowanym farszem nadziewać białka i przyozdobić kukurydzą.

Dietetyczne wielkanocne babeczki zeberki.

Składniki
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
1 szklanka fruktozy (ewentualnie zwykłego cukru)
kilka kropel aromatu- opcjonalnie

po rozdzieleniu ciasta:
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka kakao

dodatkowo:
kostki gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe

Utrzeć jajka z fruktozą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wlać oliwę z oliwek, wodę oraz kilka kropli ulubionego aromatu.
Wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części.
Do jednej dodać 1 łyżkę kakao, do drugiej 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej.

Nakładać 1 łyżkę ciemnego ciasta do foremki (mogą być papierowe), na ciasto położyć troszkę wiórków kokosowych lub kostkę czekolady. . Następnie nałożyć jasne ciasto. Na górze zrobić kleksa z ciemnego ciasta.

Piec aż babeczki pięknie się zarumienią.