Truskawki

Zbliża się czerwiec- miesiąc moich ukochanych truskawek. Poza tym, że są pyszne, zawierają mnóstwo witamin: witaminę C, B2, B1 i A a także sporo wapnia i fosforu (dla zdrowych zębów, kości i mięśni), magnezu i żelaza (chronią przed anemią) oraz manganu (dla włosów i cery).

Pierwsze zakupione truskawki zjadam bez żadnych dodatków, dopiero jak się nasycę, kombinuję co można z nich przyrządzić. Są świetnym dodatkiem do lodów, ciast, galaretek. Można z nich robić sałatki, koktajle, pięknie dekorować potrawy.

Kupując truskawki, zwróćmy uwagę aby nie były pogniecione i intensywnie pachniały. Te zrywane z szypułkami, stracą mniej cennego soku.

Przepis na ekspresową sałatkę z truskawek:

– 40 dag truskawek
– łyżka cukru pudru
– kilka łyżek śmietanki 30%
– 2 banany
– kieliszek rumu

Truskawki umyć i przekroić na połówki, banany obrać i pokroić w grube plasterki. Owoce wymieszać i ułożyć na płaskich talerzykach. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder i rum. Udekorować owoce śmietanką i zajadać ze smakiem, nie martwiąc się kaloriami 😉