Składniki mineralne i ich znaczenie w ustroju

Rola składników mineralnych w ustrojowej przemianie materii jest zdecydowanie większa niż rola witamin.

Składniki mineralne są niezbędne w ustroju dla celów budulcowych (szczególnie w tkance kostnej), wchodzą w skład płynów ustrojowych, niektórych enzymów, związków wysokoenergetycznych itp.

Uwzględniając wyłącznie relacje ilościowe przyjęto dzielić składniki mineralne na makro- i mikroelementy. Do makroskładników niezbędnych w pożywieniu człowieka zaliczamy te składniki, na które zapotrzebowanie dzienne wynosi ponad 100 mg.
Należa tu :wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor, siarka.
Lista niezbędnych w żywieniu mikroelementów, również zwanych pierwiastkami śladowymi, nie jest dotychczas w pełni ustalona. Zaliczamy tu:miedź, cynk, mangan, jod, fluor, kobalt, selen, molibden, chrom.

Składniki mineralne spełniają w organiźmie takie funkcje jak:
– budulec kości, zębów, skóry, włosów, paznokci i tkanek miękkich (wapń, fosfor, magnez, siarka, fluor);
– są aktywatorami enzymów (cynk, mangan);
– są częścią składników enzymów (żelazo, cynk, miedź, mangan, mangan, selen) hormonów (jod, cynk), witamin (kobalt), związków wysokoenergetycznych (potas) i mioglobiny (żelazo);
– są niezbędne przy wielu reakcjach przebiegających w organiźmie (wapń współdziała w procesie krzepnięcia krwi, magnez w syntezie kwasów nukleinowych);
– utrzymują stały skład i odczyn tkanek i cieczy oraz regulują ciśnienie osmotyczne i krążenie cieczy w organiźmie (chlor, potas, sód);
– biorą udział w procesach trawienia, wchłaniania i wydalania m.in. sód, potas, chlor;
– wywierają wpływ na funkcjonowanie niektórych narządów i układów np. układ mięśniowy, sercowy (magnez, wapń, sód, potas).

Autor: dorota4513