Ryby zawierają wiele składników mineralnych i witamin takich, jak selen, fosfor, magnez, wapń, fluor, potas, witaminy A, B oraz witaminę D.
PIECZONA RYBA :
2 filety z dorsza ( lub ulubiona ryba ), sól i pieprz, 2 łyżeczki koncentratu, 1 cebula, natka pietruszki, kawałek selera, szczypta bazylii, oregano i majeranku, 2l wody.
Do wody wrzycamy cebulę, natkę pietruszki, seler i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat,zioła,sól, pieprz oraz rybę. Gotujemy około 30-40min na małym ogniu. Po tym czasie wyciągamy i przekładamy rybę na talerz.
GALARETA Z WARZYWAMI :
2 marchewki, 2 pietruszki, po 4 łyżki konserwowej kukurydzy i groszku, 5 dużych różyczek kalafiora ( podzielonych na mniejsze ), natka pietruszki, 1l wody, 4 łyżki żelatyny, 2 kostki rosołowe, cytryna, sól i pieprz.
Marchewkę, pietruszkę i kalafiora gotujemy na parze. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i żelatynę, dodajemy sól i pieprz. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy na krążki, grubości 0,5 cm. Do tortownicy wlewamy tyle zelatyny aby przykryć dno. Układamy pokrojoną marchewkę. Zalewamy żelatyną i układamy pokrojoną pietruszkę. Zalewamy żelatyną i układamy kukurydzę . Zalewamy żelatyną i układamy groszek. Po ostatnim wlaniu żelatyny na wierzchu układamy różyczki kalafiora w fantazyjny wzór. Posypujemy natka pietruszki.
Po zastygnięciu kroimy jak torta i podajemy z rybą. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
SMACZNEGO !