Niedokrwistość to najczęstszy objaw niedoboru żelaza w organizmie. Co zrobić, aby ten mikroelement był lepiej przyswajany przez organizm?
Żelazo pełni funkcje związane z transportem i magazynowaniem tlenu, przemianą energii, tworzeniem i wzrostem czerwonych krwinek, utrzymaniem bilansu cieplnego, itd. Jego zawartość w organizmie dorosłego człowieka wynosi 3,5-5g.
Obecność w pożywieniu witaminy C oraz białek mięśniowych (meat factor) sprzyjają lepszemu wykorzystaniu żelaza w organizmie. Co zatem jeść, a czego unikać.
Wskazane są:
– pomarańcze,
– jabłka,
– gruszki,
– ananasy,
– śliwki,
– banany,
– mango,
– kalafior,
– melony,
– sałata,
– papryka,
– pomidory,
– kiszona kapusta.
Należy nie przesadzać ze spożyciem fitynianów i polifenoli, które występują w takich produktach jak:
– otręby pszenne,
– herbata,
– kawa,
– orzechy,
– strączkowe,
– czekolada mleczna,
– szpinak.
Jeśli chodzi o inne składniki pożywienia, które wpływają na wchłanianie makroelementów i mikroelementów, to warto pamiętać, że nadmiar błonnika zmniejsza wchłanianie wszystkich składników odżywczych! Nadmiar tłuszczu nie sprzyja wchłanianiu wapnia i magnezu. Witamina C redukuje jony miedzi, a co za tym idzie – zmniejsza jej wchłanianie.