Istnieją dziesiątki odmian hiszpańskiej tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie, gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy.
Składniki: pomidor, ogórek, sałata lodowa, jedna pierś z kurczaka, przyprawa do gyrosa, opakowanie tortilli, mały jogurt naturalny, pół łyżeczki majonezu, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina wody 3 łyżki oliwy z oliwek.
Uwaga: aby potrawa była bardziej dietetyczna, należy użyć do smażenia mięsa oliwy z oliwek, wybrać tortillę pełnoziarnistą, a do sosu dodać nie więcej niż pół łyżeczki majonezu, najlepiej w wersji light.
Mieso pokroić w kostkę, obficie natrzeć przyprawą gyros i odstawić do lodówki na minimum pół godziny (optymalnie na dwie godziny). Następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidora i ogórka należy pokroić w plasterki, sałatę rozdzielić na liście.
Jogurt wlać do miseczki, dołączyć majonez, pieprz i sól oraz posiekany i zgnieciony czosnek, następnie półączyć wszystkie składniki sosu. Jeśli wyjdzie on za gęsty – należy dodać odrobinę wody.
Tortillę podgrzać wg przepisu na opakowaniu, połozyc na niej liść sałaty, po dwa plasterki pomidora i ogórka, kilka kawałków mięsa, polać sosem i zawinąć.
Danie gotowe!