Nie ma wątpliwości, że nawyki żywieniowe oddziałują na nasze zdrowie. Kluczem do prawidłowego odżywiania jest zapewnienie w diecie odpowiednich proporcji i ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, składników mineralnych i wody. Zakupy powinny być rozsądne, a dobieranie produktów – świadome i uważne.
Urozmaicaj jedzenie. Im większe urozmaicenie w dostarczanych organizmowi produktach spożywczych, tym większa pewność, że nie zabraknie mu niczego, co niezbędne dla zdrowia.
Odpowiednio zestawiaj posiłki. Codziennie należy przyjmować posiłki złożone z produktów pochodzących ze wszystkich grup żywieniowych. Najczęstszy błąd to spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów i cukrów.
Jedz dużo warzyw i owoców. Świeże owoce i warzywa dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witamin, błonnika i soli mineralnych. Regulują też pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom.
Ogranicz sól kuchenną. Nadmierne spożywanie soli podnosi ciśnienie i sprzyja powstawaniu raka żołądka. Lepsza od soli oczyszczonej jest ta z mikroelementami.
Jedz pełnowartościowe białko. Zdrowszym od mięsa źródłem białka jest nabiał, a najzdrowszym- produkty roślinne (rośliny strączkowe, produkty zbożowe, kasze). Należy jednak pamiętać, ze spożywanie zbyt dużej ilości białka obciąża pracę wątroby i nerek.
Pij ok. 10 szklanek wody dziennie (1 litr na każde 30 kg wagi). Woda musi pochodzić z dobrego źródła, lepiej żeby była przegotowana lub przefiltrowana. Nie należy jej zastępować napojami słodzonymi, kawą, piwem itp. Odpowiednia ilość wody jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Autor: wojteks