Brokuły są znane przede wszystkim ze swych właściwości przeciwnowotworowych, ponieważ zawiera dużą ilość tzw. sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach przeciwrakowych; jedyny problem – większość tych właściwości jest tracona podczas gotowania brokułów (a surowe brokuły nie są aż tak smaczne 🙂 Kaloryczność brokułów jest raczej niska – (ok 27 …37 kcal w 100 g). Witaminy / mikroelementy Brokuły to nie tylko właściwości antyrakowe, to również duża zawartość witamin – A (brokuły to jedno z najlepszych źródeł tej witaminy), E, K1, C, B1. Jeśli chodzi o mikroelementy – brokuły są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelaza i chrom (to właśnie dzięki zawartości chrom brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy).(http://vegeabc.blogspot.com/2009/10/brokuly-wlasciwosci-i-skladniki.html)
Skład
2 opakowania brokuł lub 2 główki swieżych
3 koski rosołowe
1 śmietana lub jogurt
pietruszka
Wykonanie :
2 opakowania mrożonych brokułów lub 2 główki świezych ugotować we wodzieokoło 1-1.5l) z dodoatkiem kostki rosołowej do smaku.
Jak już brokuły będą miękkie całosc zmiksować.
Nałożyć na talerz i polać ozdobnie jogurtem lub niskoprocentową smietaną tworząc wzór. udekorowac pokrojona pietruszką.
Gorąco polecam i zyczę smacznego!