„Jem jak ptaszek” zdarza się mawiać niektórym z nas. Tylko jak dużo może zjeść człowiek podczas całego życia?
Zanim przejdę do meritum, to dosłownie w kilku zdaniach nakreślę, jak to było z pożywieniem na początku…
Już od zarania dziejów, rozwój cywilizacji łączył się z jedzeniem. Homo sapiens najpierw był zbieraczem pożywienia. 3 miliony lat temu rozpoczął łowiecki tryb życia. Następnie posiadł umiejętność wzniecania ognia, co znacznie zwiększyło asortyment jadalnych pokarmów. Później rozpoczęła się uprawa roli i hodowle zwierząt.
A jak to wygląda teraz? Liczby obrazują to w najlepszy sposób.
Statystyczny człowiek, czyli taki, który swego czasu zrobił karierę w reklamie, zjada dziennie około 3 kilogramów pożywienia. Przyjmijmy, że przeżyje 65 lat (chociaż życzymy mu o wiele, wiele więcej). Jak wówczas będą wyglądać wyniki?
Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że trzeba je podawać w tonach:
białka – 1,6 tony,
tłuszcze – 1,9 tony,
węglowodany – 9,5 tony,
substancje mineralne – 0,5tony,
woda – 59,3 tony.
Łącznie daje to około 73 ton pokarmu. Ale cóż się dziwić, skoro żywienie to jedna z podstawowych potrzeb fizjologicznych?