IG- indeks glikemiczny

Jeśli zamierzamy się odchudzać opierając dietę o indeks glikemiczny, należy wybierać produkty z grupy zielonej, czyli wymienione niżej.

Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Niżej przedstawione są rzeczy, które powoli zwiększają glukozę we krwi, co dobrze wpływa na organizm i nie wiąże się z wystepowaniem otyłości .

Powinniśmy spożywać:

  1. Warzywa strączkowe: fasola biała, soja, soczewica biała gotowana.
  2. Warzywa: awokado, szparagi, papryka, brokuły, kalafior, kapusta, sałata, szpinak, seler, ogórek, grzyby, cebula, por, czosnek, młode ziemniaki, rzodkiew, pomidor, cukinia, bakłażan, cykoria.
  3. Owoce: jabłka, jagody, czereśnie, wiśnie, cytryny, grejpfruty, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, śliwki świeże, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, porzeczki.
  4. Pieczywo: pumpernikiel, pieczywo żytnie pełnoziarniste, pieczywo razowe.
  5. Płatki śniadaniowe i ziarna: domowe muesli bez cukru, otręby owsiane, płatki owsiane, kasza jęczmienna, kasza gryczana, ryż basmati, dziki, brązowy.
  6. Nabiał: maślanka, jogurt bez cukru, chudy twaróg, mleko chude.
  7. Mięso: ryby świeże, wołowina chuda, pierś kurczaka / indyka bez skóry, jaja omega-3, tofu, chuda cielęcina.
  8. Zupy: zupy warzywne na wodzie, barszcz czerwony.

Autor: dorota4513