Sałatka z kurczakiem

Przepyszna gorąco polecam Skład:1 główka salaty lodowej1 papryka1 ogórek2 pomidory2 piersi z kurczaka Warzywa pokroić i wrzucic do miski Piersi z kurczaka ugotować pokroic i dodać do pokrojonych warzyw. Doprawić sola i pieprzem.

Szparagi pod beszamelem

Danie to stanie się rarytasem w Waszych domach. Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, składnika niezbędnego w diecie kobiet planujących dziecko bądź będących w ciąży (10 ugotowanych pędów dostarcza 225g kwasu foliowego, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik). Niedobór kwasu foliowego …

Szparagi pod beszamelem Read More »

Faszerowane jajka

Jajko jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów a przy tym ma mało kalorii wiec świetnie nadaje się dla bedacych na diecie. 10 jajek ugotować obrać i przekroic na pół. Wyjąć żółtka i włozyc do oddzielnej miseczki. Dodać 4 pokrojone cebule , 0.5 kg łososia wędzonego drobno pokrojonego doprawić 3 płaskimi łyżkami soli oraz 2 …

Faszerowane jajka Read More »

Lekki deserek

Pyszny polecam. Składniki: 2 litry mleka, 5g żelatyny, 0.5 litra zaprawy bezcukrowej malinowej lub wisniowej, 4 łyżeczki anyżu, 2 łyzeczki sody. Mleko zagotowac dodać reszte składników i na małym okniu pogotowac około 15 min. Sciągnac z gazu i dodać żelatynę . Rozlać do pucharków i poczekać aż ściągnie. Deser jest bardzo lekki i mało kaloryczny …

Lekki deserek Read More »

Pierś kurczaka w ziołach

Piersi kurczaka zawieraja mało kalorii i są bardzo dietetyczne. Składniki: 1 kg piesi kurczaka, 2 łyzeczki soli, 5 łyzeczek ostrej papryki, 3 łyzeczki majeranku, 6 łyzeczek oregano. Piersi włozyc do miski i dosypać reszte składników. Odstawić do lodówki na 3 dni . Tak zamarynowane mieso . Piec w piekarniku w rękawie 1.5h w temperaturze 230 …

Pierś kurczaka w ziołach Read More »

Pyszna surówka z marchwi

Surówka jest znana, ale nie może zabraknąć przepisu na nią w portalu dietetycznym! Potrzebujemy: cztery małe marchewki (młode są najsmaczniejsze), pół jabłka, odrobinę cukru. Marchewki tarkujemy na tarce z najmniejszymi oczkami, jabłko na tarce z duzymi oczkami. Mieszamy warzywa, dodajemy odrobinę cukru i gotowe! Surówka jest nie tylko pyszna, ale również ma drugie mniej znane …

Pyszna surówka z marchwi Read More »

Halibut w winnym sosie

Po ugotowaniu w aromatycznym wywarze mięso z halibuta staje się miękkie, delikatne i lekkostrawne. Składniki: 1/2kg halibuta, 250ml białego wina (wytrawnego), 40g masła, 3 ząbki czosnku, 3 dymki, 3 gałązki koperku, 8 młodych marchewek, pół kalafiora, 1 cytryna, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Marynujemy Halibuta w oliwie wymieszanej z posiekanym koperkiem. Wino mieszamy z masłem, dymką, czosnkiem i …

Halibut w winnym sosie Read More »