Powstaje coraz więcej sklepów z żywnością ekologiczną. Czy na pewno wiemy, co kupujemy?
Żywność ekologiczna produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o to, aby spełnione były ściśle określone, rygorystyczne zasady produkcji.
1.Żywność ekologiczna posiada zbilansowaną zawartość składników pokarmowych i charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą.
2.Żywność ekologiczna zawiera zdecydowanie mniej dodatków chemicznych oraz konserwantów, jest wolna od pozostałości środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów.
3.W ekologicznych warzywach i owocach występuje więcej substancji przeciwnowotworowych, niż w żywności konwencjonalnej.
4.Mleko i mięso pochodzące z ekologicznej produkcji zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują rozwój miażdżycy.
5.Warzywa i owoce z ekologicznych upraw z reguły zawierają więcej cennych witamin, niż te pochodzące z konwencjonalnej produkcji.
6.Ekologiczne produkty są bardziej aromatyczne, dłużej zachowują świeżość, z reguły lepiej się przechowują.
Smacznego!