Najnowsze badania genetyczne potwierdzają, że grupa krwi odgrywa decydującą rolę w procesach trawienia i reakcjach na stres, przez co wpływa na zdrowie psychiczne, metabolizm i sprawność układu odpornościowego.
Krew a dieta
Sposób odżywiania, dieta ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Dieta oznacza kontrolę nad ilością i jakością zjadanych produktów oraz płynów, a nie tylko ogranicza odżywianie.Zajmuje się transportem zarówno tlenu, jak i substancji odżywczych. Za sprawą krwi usuwane zostają z organizmu związki będące odpadami procesu przemiany materii, bowiem wypłukiwane są i kierowane do miejsc ich wydalania (płuca, nerki).
Po co nam krew?
Krew, płynąc w krwioobiegu, reguluje gospodarkę wodną poprzez rozdzielenie dostarczanej do komórek wody i związków mineralnych. Ważną funkcją krwi jest obrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi, m.in. wirusami, bakteriami, czy grzybami, bowiem stanowi ona wyjątkową barierę immunologiczną. Właśnie krew odgrywa zasadniczą rolę w sterowaniu systemem odpornościowym, a dokładniej mówiąc jej grupa. Z tego też powodu ważne jest spożywanie odpowiednich dla danej grupy krwi produktów żywnościowych. W ten sposób dostarczymy krwi substancji, które będą identyfikowane przez układ immunologiczny jako przyjazne, a nie jako wrogie.
Wybierz dietę odpowiednią dla Twojej grupy krwi
Dieta odpowiednia dla grup krwi 0,A,B,AB to dieta polegajaca na doborze pokarmow,które organizm najlepiej będzie przyswajal i jak najlepiej trawil,w wyniku czego jak najmniej gromadzil toksyn. Pokarmy,które sa dobrze trawione to pokarmy odpowiednie dla grupy krwi
Osoby z grupą krwi A powinny zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie do organizmu witamin z grupy B. Zwłaszcza witaminy B12 i kwasu foliowego. Brak witaminy B12 zwłaszcza u osób starszych może powodować przypadłości neurologiczne.
Dla osób z grupą krwi B korzystne jest czerpanie białek głównie z nabiału. Osoby te mogą także korzystać z rozmaitych serów, które są dobrze tolerowane. Powinny jednak wystrzegać się kurczaków, które mogą prowadzić do zaburzeń odporności. Dobrym źródłem białka są owoce morza, zwłaszcza ryby oceaniczne, które są bogate w odżywcze oleje
Osoby z grupy AB dość dobrze reagują na pożywienia zbożowe. Zaleca się im unikać pszenicy, szczególnie wtedy, gdy mają problemy z nadwagą, ale także z powodu predyspozycji do chorób infekcyjnych dróg oddechowych gdyż pszenica powoduje nadmierną produkcję śluzu w organizmie.W codziennej diecie powinna być zawarta duża ilość warzyw i owoców.Wśród szerokiej gamy owoców najbardziej właściwe dla osób z tej grupy krwi będą owoce bardziej alkaliczne (np. jagody, śliwki, winogrona). Osoby z grupą krwi AB, tak samo, jak z grupą A, powinny każdego ranka wypijać szklankę ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z 1/2 cytryny.Należy unikać pomarańczy, bowiem mogą one drażnić błony śluzowi żołądka.Wspaniałym, naturalnym antybiotykiem, wskazanym dla tej grupy jest czosnek
Przedstawiciele grupy krwi O nie tolerują produktów pszenicznych.Osoby z tą grupa krwi mają do wyboru dużo warzyw.Dla grupy krwi 0 bardziej wskazane są soki warzywne, niż owocowe, ze względu na ich zasadowość. Korzystne jest więc dla tych osób spożywanie alg i wodorostów morskich, które są zasobne w ten pierwiastek a także owoców morza.Niestety, często spotyka się u osób z grupą krwi 0 nietolerancję białek pochodzenia roślinnego i produktów mlecznych.