Pyszne, lekkie i zdrowe – ciasto marchewkowe 🙂
Składniki:
* 4 jajka
* 1,5 szklanki cukru
* 1 szklanka oleju
* 2 szklanki mÄ…ki
* 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Krok 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy.
Krok 3. Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Krok 4. Dosypujemy proszek i sodÄ™ oraz cynamon.
Krok 5. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
Krok 6. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia ? 30-40 minut. Temperatura 180 st. C; piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
Ciasto można przełożyć masą budyniową lub kremem do karpatki (albo białym kremem do tortu Red Velvet z połowy porcji) i/lub polać polewą czekoladową albo lukrem.
Smacznego!