Bananowy song pochwalny

W PRLu pożądane, dziś zalegają tonami w hipermarketach. Przejadły się, znudziły, opatrzyły. A są prawdziwym bogactwem cennych składników i aż się uśmiechają, by po nie sięgnąć!

Błogi błonnik

Choć w porównaniu do pełnych zbóż, błonnika mają nieco mniej, to jego postać jest dla smakoszy zbawienna. Bananowy błonnik wpływa bardzo korzystnie na przemianę materii. Ponadto, redukuje poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na układ krwionośni, a nawet chroni przed zawałem serca!

Mineralny skarb

W bananach ukryte są najważniejsze dla zdrowia minerały i pierwiastki. Przoduje w nich potas, a zaraz po nim magnez. Dzięki nim banany redukują napięcie i stres. Są świetną przekąską tuż przed egzaminem, wystąpieniem, prezentacją. Zjedz banana, a nie zje Cię trema! Ponadto, banany obfitują w selen, a także miedź, cynk, fluor, mangan i jod.

Smaczne witaminy

Owoce te kryją w sobie witaminy z grupy B, które w połączeniu z magnezem, koją układ nerwowy. Wpływają także korzystnie na skład krwi, wspomagając walkę z anemią. Zawierają także witaminę C wzmagającą odporność organizmu. Dobrodziejstwa, ukryte pod grubą skórką, nie ulegają rozkładowi pod wpływem powietrza.

Tłuste kłamstwo

Ogromne pokłady tłuszczu w bananach to mit! A zawarte w owocowym miąższu kwasy tłuszczowe polepszają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest ważne dla zdrowia, redukuje cholesterol!

Tropikalna słodycz

Owoce te zawierają sporo cukrów, przewyższają tu inne owoce. Ale to właśnie bananowe laktoza, glukoza i sacharoza tworzy ten niepowtarzalny smak. Tej egzotycznej przyjemności nie można się oprzeć (ale umiar wskazany!).

Banan-bumerang

Banan chyba już nigdy nie będzie obiektem westchnień, i dobrze. Ale nie można o nim też zapominać. Jest smaczną i praktyczną przekąską do pracy, do szkoły, na piknik – słoneczną porcją zdrowia nawet zimą!