Bakaliowa bajka

Choć wiosna i lato to czas soczystych owoców i świeżych darów lasu, amatorzy bakalii nie rezygnują ze swoich upodobań. Sypkie, trwałe można zabrać ze sobą wszędzie i przekąsić w dowolnym czasie, dowolnych okolicznościach.

Rodzynki

Suszone winogrona na stałe zadomowiły się w sernikach, czekoladach i lodach. Dekorują desery, ale mogą być także zjadane solo. Smakują wyjątkowo, ale i działają wyśmienicie! Mają w swoim składzie dużo błonnika, który wspomaga dbanie o sylwetkę, przyśpieszając przemianę materii i likwidując zaparcia. Bogactwo żelaza, potasu i cynku, regulują poziom hemoglobiny. Ukryty wapń i bor wzmacnia kości, jest szczególnie polecany dzieciom, młodzieży w czasie intensywnego wzrostu oraz kobietom w okresie menopauzy. Pokłady magnezu wraz z witaminami grupy B koją układ nerwowy, łagodzą objawy stresu, wspomagają koncentrację, pamięć, co przekłada się na efektywną naukę. Zwalczające wolne rodniki witaminy C i E poprawiają wygląd skóry. Rodzynki mają dobroczynny wpływ na odporność i pracę serca.

Suszone morele

Mięsiste, słodkie, delikatne sprawiają, by nasza skóra również taka była. Czynią to witaminy A, E i C, a także bata-karoten, który skutecznie walczy z trądzikiem i zapobiega starzeniu się skóry. W morelach znajdują się pokłady potasu, żelaza, fosforu oraz wapnia, a pierwiastki te łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, likwidują nadciśnienie, leczą anemię. Morele są nieocenionym elementem diety pań przechodzących menopauzę: niedobór estrogenów reguluje bor, a wapń chroni kości przed osteoporozą. Morele, choć łagodne, skutecznie walczą z najcięższymi dolegliwościami, a nawet chorobami nowotworowymi!

Kandyzowany ananas

Sama słodycz? Owszem, ale dobroczynna! Ananas działa przeciwzapalnie, goi głębokie i rozległe zmiany skórne oraz łagodzi obrzęki. Wspomaga farmakologiczne leczenie wątroby, żołądka i jelit. Korzystnie oddziałuje na nerki, serce i naczynia wieńcowe. Proces kandyzowania mnoży ilość cukrów, co przekłada się na kaloryczność, ale ananas ma to do siebie, że szybko syci. A cukry poprawiają nastrój i działają anty-stresowo.

Delikatne migdały

Aromatyczne orzechy wypełniające wnętrze luksusowych słodyczy i dekorujące kunsztowne cukiernicze dzieła, ale także obsypujące płatkami wyszukane dania mięsne! Pełne wapnia w formie dobrze przyswajalnej. Bogate w witaminę E, która wzmacnia układ krwionośny, chroni przed nadciśnienie, szczególnie polecane osobom, którym grozi choroba wieńcowa. Migdały zawierają również witaminę B2, która reguluje pracę układu nerwowego, narządu wzroku i mięśni. Aż trudno się im oprzeć!

Pozytywne zamieszanie

Każdy ma swojego bakaliowego faworyta. By jednak zbilansować zawartość witamin, pierwiastków i minerałów w diecie, trzeba postawić na różnorodność. A mieszanka bakaliowa to świetna propozycja nie tylko dla studentów!